[recept] Češnjeva pita

[recept] Češnjeva pita

Kako že gre tista pesem ... "Rdeče češnje rada jem, črne pa še rajši. V šolo tudi rada grem, vsako leto rajši..."

Letos nas je narava res bogato obdarila s češnjami in mi jih uživamo v vseh možnih kombinacijah.

Tjaša (@goingplant) je za nas pripravila odličen recept za češnjevo pito, ki jo je naredila s kaljeno pirino moko iz naše kmetije.

Nam se cedijo sline, vi pa hitro testirati recept, pa kakšno fotografijo pošljite, da vidimo kako vam je bilo všeč!

 

 

Testo:

  • 180g polnozrnate kaljene pirine moke
  • 80g bele pirine moke
  • ščepec soli
  • 2 jž rjavega sladkorja
  • 80ml hladno stiskanega sončničnega olja
  • 35g jabolčne čežane
  • 80ml vode

 Fila:

  • 400g češenj
  • 150ml češnjevega soka
  • 100ml vode
  • 2 ½ jž koruznega škroba
  • 3 jž sladkorja
  •  + 2 jž sojinega napitka (za premaz)

Češnje lahko uporabiš sveže, zamrzjene al konzervirane. Uporabimš lahko tudi sok konzerviranih češenj ali samo enostavno ožameš češnje in zmešaš z vodo.

 

Postopek:

  1. Najprej naredimo testo. Zanj zmešamo vse suhe sestavine in nato prilijemo še mokre in premešamo. Testo oblikujemo v kroglo, mora biti čvrsto. Če ni dovolj, dodamo še malo moke. Zavijemo ga v prozorno folijo in pustimo počivati v hladlniku, vsaj 1 uro, še boljše čez noč.
  2. Testo razdelimo na dva dela, ⅔ za podlago (spodnji del in rob pite) in 1/3 za vrh pite (trakci). Testo za podlago razvaljamo (na peki papirju ali na dobro pomokani površini) v krog in ga položimo čez namaščen pekač (premer 22-23cm), ter ga nežno preluknjamo z vilicami. Nato ga obtežimo, to naredimo tako, da nanj damo peki papir in surov fižol ter pečemo v pečici na 170°C, 15 minut. Če tega ne storimo, se bo spodnji del testa dvignil.
  3. Medtem ko se peče pripravimo filo. Na nesegreti ponvi/ loncu zmešamo škrob, vodo in češnjev sok, dodamo sladkor, nekje 2-3 žlici. Segrejemo ponev in ko se začne malce bolj gostiti dodamo še razkoščičene češnje in na nizki temp. kuhamo dobrih 5minut.
  4. Nato damo filo na testo in po vrhu, na trakce narezano testo. Položimo jih najprej v navpični smeri in nato še v vodoravni. Na koncu premažemo testo z rastlinskim napitkom in pečemo še naslednjih 30-35 minut na 175°C (toliko časa, dokler ni zgornje testo lepo zlato zapečeno).
  5. Ko je pita pečena, počakamo da se shladi in šele nato narežemo. Po želji posipamo še s sladkorjem v prahu in dodamo kepico vanilijevega sladoleda in češnjo.

 

Tvoj komentar

Left Nadaljuj z nakupovanjem
Tvoje naročilo

V košarici nimaš še nobenega izdelka