Sprehod po žitnih njivah kmetije Klepec

Sprehod po žitnih njivah kmetije Klepec

Nekaj čarobnega se zgodi ob pogledu na žita, ki zorijo, se nastavljajo soncu in plapolajo v vetru. Na kmetiji radi pokažemo kaj delamo in kako potekajo naši dnevi. Tokrat bi radi pokazali žita, ki se bohotijo na poljih ob Kolpi. Mogoče je največja posebnost naše kmetije prav v tem, da surovine za vse izdelke narastejo na naših poljih (izjeme so redke, vendar pa o njih na glas povemo, kot npr. pri orehovem olju.)

Težko je lepoto ujeti v nekaj fotografij, a potrudili smo se po najboljših močeh :-)

Žita že tretje leto pridelujemo po načelih ekološkega kmetijstva, tako da letos ob žetvi končno pričakujemo tudi ustrezen certifikat, ki potrjuje ekološko pridelavo žit

 

Kamut - pšenica Khorasan

polje kamuta - pšenice Khorasan na kmetiji Klepec

Kamut pšenica Khorasan s kmetije Klepec

Kamut oz. pšenica Khorasan je zelo priljubljeno žito. Na kmetiji ga uporabljamo v skoraj vseh jedeh, kjer bi sicer uporabili belo moko. Kamut pri peki nase veže nekoliko več tekočine, zato moramo klasične recepte nekoliko prilagoditi. Ker je kamut po sestavi zelo podoben pšenici Durum, se odlično obnese pri pripravi vseh vrst testenin. Radi ga imamo tudi v obliki zdroba ali pa zrnje skuhamo namesto riža ali v kombinaciji z njim. 

njiva kamuta na kmetiji Klepec ob Kolpi

 kamut v zrnju

polnozrnat kamutov zdrob

polnozrnata kamutova moka

klas kamuta na poljih kmetije Klepec
Pšenica

polje pšenice na kmetiji Klepec

V spletni trgovini najdeš polnozrnat pšenični zdrob, v prodajalni na kmetiji pa tudi polnozrnato pšenično moko. Po želji lahko pšenično moko dodamo tudi k spletnemu naročilu. 

polnozrnat pšenični zdrob

pšenica na kmetiji Klepec

 
Koruza

koruza trdinka na kmetiji Klepec

Če smo včasih koruzo pridelovali predvsem za krmo živali, zdaj koruzo trdinko sadimo predvsem za polento, ki jo zelo pohvalite. Koruza je seveda gensko nespremenjena.

 polnozrnata koruzna moka

 domača polenta

polje koruze trdinke na kmetiji Klepec

Lan

laneno polje na kmetiji Klepec

Mogoče najlepše polje v tem letnem času pa je laneno polje! Modri cvetovi se dopoldne odprejo sončnim žarkom in prav nič čudnega ni, da je v ljudskem izročilu toliko pesmi, ki opevajo laneno polje.

laneno polje ob Kolpi

lan na kmetiji Klepec

 lanena semena

 hladno stisnjeno laneno olje

 lanena moka

 smuti mix

lan v cvetenju

 

Ječmen

polje ječmena

Ječmen je nekoliko po krivem zapostavljeno žito. Odlično se obnese v kombinaciji s pšenično ali pa kamutovo moko, npr. v kruhu ali palačinkah. Včasih smo iz njega naredili predvsem domači ješprenj, v zadnjem času pa radi posegate po tsampi, to je domač nadomestek instant kašic, narejena pa je zgolj iz ječmena.

ječmen na kmetiji Klepec

 polnozrnata ječmenova moka

 domači ješprenj

 tsampa - pražena ječmenova moka

 tsampa z orehi

ječmen na kmetiji Klepec

Konoplja

njiva konoplje na kmetiji Klepec

konoplja na kmetiji Klepeckonopljina moka

 konopljini proteini

 neoluščena konopljina semena

 oluščena konopljina semena

 hladno stisnjeno konopljino olje

konoplja na njivi

Pira
njiva pire na kmetiji Klepec

njiva zasajena s piro ob Kolpi v Beli krajini

 pira v zrnju

 polnozrnata pirina moka

 polnozrnat pirin zdrob

 domači pirini kosmiči

pira na kmetiji Klepec

 

Proso

njiva na kateri raste proso

 polnozrnata prosena moka

 prosena kaša

proso

Soja

soja na njivi na kmetiji Klepec

 soja v zrnju

 sojin zdrob

 sojina moka

soja na kmetiji Klepec

Nadaljuj z branjem
Žetev industrijske konoplje

Žetev industrijske konoplje

Konopljo je človek odkril že v pradavnih časih. Že v četrtem tisočletju pred našim štetjem so Kitajci iz stebel konoplje izdelovali papir, še nekaj tisočletij starejša pa sta preja iz stebelnih vlaken in tkanje blaga za oblačila.

Industrijska konoplja zadnja leta postaja zelo popularna poljščina. Pa vendar njena pridelava in spravilo ni ravno mačji kašelj. Za dober pridelek je potrebno predvsem veliko znanja. Pomembna je izbira primerne sorte konoplje. Zmotno je prepričanje, da lahko konoplja raste tudi na slabi njivi. Njiva mora biti dobro obdelana in ustrezno pripravljena za setev. Lahko jo sicer posadimo tudi na slabo njivo, a bo pridelek temu primerno zelo slab.

Tudi če smo začetne faze pridelave opravili pravilno, nas čaka še zahteven zaključni del - žetev in sušenje konoplje.

Žetev industrijske konoplje

Industrijsko konopljo je zelo težko strojno požeti. Žanjemo jo lahko le s starimi modeli kombanjev, ki jih je v Sloveniji še zgolj nekaj.Konoplja ima namreč zelo vlaknasta stebla, ki se pri žetvi s sodobnimi kombanji navijajo na vrteče se dele kombanja.

 Žetev industrijske konoplje s starim kombanjem

Letošnja letina konoplje je bila zelo dobra

 Žetev industrijske konoplje poteka zelo počasi.

Žetev konoplje na kmetiji Klepec

Žetev konoplje na kmetiji Klepec

Žetev industrijske konoplje

Z letošnjo letino konoplje smo več kot zadovoljni, obrodila je namreč več kot odlično.

Letošnja letina konoplje je odlična

Požeto konopljo nujno takoj spravimo v sušilnico.

Spravilo požete industrijske konoplje

Izjemno pomembno je, da gre požeta konoplja takoj v sušilnico, da med žetvijo in začetkom sušenja ne mine več kakor ena ura. Sušenje na soncu ni priporočljivo.

Sušenje industrijske konoplje na kmetiji Klepec

V požeti konoplji je veliko primesi (olesenelih delov in listov). Ko jo posušimo, jo moramo pred nadaljnjo obdelavo obvezno sčistiti. Pomembno je tudi ustrezno skladiščenje, saj lahko izključno tako iz nje dobimo kvalitetno hladno stisnjeno konopljino olje. Le ustrezno pridelano in po hladnem postopku stisnjeno konopljino olje vsebuje nenasičene maščobne kisline (linolno, linolensko) in vitamin E, ki preprečujejo bolezni srca in ožilja ter znižujejo vsebnost holesterola v krvi.

Spodaj pa še posnetek žetve industrijske konoplje.

 

SaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSave
Nadaljuj z branjem
Left Nadaljuj z nakupovanjem
Tvoje naročilo

V košarici nimaš še nobenega izdelka