Sprehod po žitnih njivah kmetije Klepec

Sprehod po žitnih njivah kmetije Klepec

Nekaj čarobnega se zgodi ob pogledu na žita, ki zorijo, se nastavljajo soncu in plapolajo v vetru. Na kmetiji radi pokažemo kaj delamo in kako potekajo naši dnevi. Tokrat bi radi pokazali žita, ki se bohotijo na poljih ob Kolpi. Mogoče je največja posebnost naše kmetije prav v tem, da surovine za vse izdelke narastejo na naših poljih (izjeme so redke, vendar pa o njih na glas povemo, kot npr. pri orehovem olju.)

Težko je lepoto ujeti v nekaj fotografij, a potrudili smo se po najboljših močeh :-)

 Kamut - pšenica Khorasan

polje kamuta - pšenice Khorasan na kmetiji Klepec

 

Nadaljuj z branjem
Žetev industrijske konoplje

Žetev industrijske konoplje

Konopljo je človek odkril že v pradavnih časih. Že v četrtem tisočletju pred našim štetjem so Kitajci iz stebel konoplje izdelovali papir, še nekaj tisočletij starejša pa sta preja iz stebelnih vlaken in tkanje blaga za oblačila.

Industrijska konoplja zadnja leta postaja zelo popularna poljščina. Pa vendar njena pridelava in spravilo ni ravno mačji kašelj. Za dober pridelek je potrebno predvsem veliko znanja. Pomembna je izbira primerne sorte konoplje. Zmotno je prepričanje, da lahko konoplja raste tudi na slabi njivi. Njiva mora biti dobro obdelana in ustrezno pripravljena za setev. Lahko jo sicer posadimo tudi na slabo njivo, a bo pridelek temu primerno zelo slab.

Tudi če smo začetne faze pridelave opravili pravilno, nas čaka še zahteven zaključni del - žetev in sušenje konoplje.

Žetev industrijske konoplje

Industrijsko konopljo je zelo težko strojno požeti. Žanjemo jo lahko le s starimi modeli kombanjev, ki jih je v Sloveniji še zgolj nekaj.Konoplja ima namreč zelo vlaknasta stebla, ki se pri žetvi s sodobnimi kombanji navijajo na vrteče se dele kombanja.

 Žetev industrijske konoplje s starim kombanjem

Letošnja letina konoplje je bila zelo dobra

 Žetev industrijske konoplje poteka zelo počasi.

Žetev konoplje na kmetiji Klepec

Žetev konoplje na kmetiji Klepec

Žetev industrijske konoplje

Z letošnjo letino konoplje smo več kot zadovoljni, obrodila je namreč več kot odlično.

Letošnja letina konoplje je odlična

Požeto konopljo nujno takoj spravimo v sušilnico.

Spravilo požete industrijske konoplje

Izjemno pomembno je, da gre požeta konoplja takoj v sušilnico, da med žetvijo in začetkom sušenja ne mine več kakor ena ura. Sušenje na soncu ni priporočljivo.

Sušenje industrijske konoplje na kmetiji Klepec

V požeti konoplji je veliko primesi (olesenelih delov in listov). Ko jo posušimo, jo moramo pred nadaljnjo obdelavo obvezno sčistiti. Pomembno je tudi ustrezno skladiščenje, saj lahko izključno tako iz nje dobimo kvalitetno hladno stisnjeno konopljino olje. Le ustrezno pridelano in po hladnem postopku stisnjeno konopljino olje vsebuje nenasičene maščobne kisline (linolno, linolensko) in vitamin E, ki preprečujejo bolezni srca in ožilja ter znižujejo vsebnost holesterola v krvi.

Spodaj pa še posnetek žetve industrijske konoplje.

 

SaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSave
Nadaljuj z branjem
Left Nadaljuj z nakupovanjem
Tvoje naročilo

V košarici nimaš še nobenega izdelka