Žetev pire na kmetiji Klepec

Žetev pire na kmetiji Klepec

Žetev je na vsaki kmetiji največji praznik. Je dan hvaležnosti. Pa tudi dan, ko se pokaže, če smo skozi leto z žitom prav ravnali, za njega dobro skrbeli. In seveda, če je bila Narava do nas dobra in radodarna.

Spodaj delimo nekaj utrinkov iz žetve ene izmed naših njiv pire.

Pira po žetvi zahteva luščenje, potem pa ustrezno skladiščenje in pripravo na nadaljnjo predelavo.

Žetev pire iz zraka

Nadaljuj z branjem
Kmetija Klepec je prejemnik prestižne nagrade za najbolj inovativen izdelek 2020

Kmetija Klepec je prejemnik prestižne nagrade za najbolj inovativen izdelek 2020

Kmetija Klepec je danes prejela nagrado za eno izmed najbolj inovativnih živil leta 2020 v Sloveniji.

Inštitut za nutricionistiko je že šesto leto zapored podelil nagrade za najbolj inovativna živila, ki so bila proizvedena v Sloveniji.

Nadaljuj z branjem
Naše žitne njive v juniju

Naše žitne njive v juniju

Kako lepo se je v začetku junija sprehoditi po žitnih poljih in občudovati rastline, ki se že pripravljajo na žetev! Pogled popestrijo še cvetovi maka, cvetoče kamilice in gozdne jagode, ki rastejo nedaleč stran.

Z razlogom nam pripovedujete, da so naše moke nekaj posebnega.

Na kmetiji je res lepo, pridi na sprehod po naših njivah tudi ti in poglej spodnje fotografije.

žitno klasje zori

Nadaljuj z branjem
Na kmetiji Klepec dobiš domače testenine brez jajc (ja, tudi ajdove!)

Na kmetiji Klepec dobiš domače testenine brez jajc (ja, tudi ajdove!)

Bilo je več kot pol leta nazaj, nekdo je pri družinskem kosilu brez posebnega uvoda prišel na idejo kako bi bilo, če bi izdelovali svoje testenine. Pri nas takšne debate niso nič posebnega, vedno v zraku visi kakšna nova zamisel in želja po izboljšavah in novostih. Nekatere so zatrte v kali, nekatere se dolgo razvijajo, za nekatere pa se potem sprašujemo zakaj se nismo spomnili že prej. A ta zamisel o testeninah je bila začuda vsem všeč. Takoj se je sicer pojavilo vprašanje kako bomo še to zmogli, saj je naša ponudba, to nam morate priznati, res zelo pestra.

domače testenine iz kmetije Klepec

A beseda na besedo in nekaj tednov kasneje ...

Nadaljuj z branjem
Sprehod po žitnih njivah kmetije Klepec

Sprehod po žitnih njivah kmetije Klepec

Nekaj čarobnega se zgodi ob pogledu na žita, ki zorijo, se nastavljajo soncu in plapolajo v vetru. Na kmetiji radi pokažemo kaj delamo in kako potekajo naši dnevi. Tokrat bi radi pokazali žita, ki se bohotijo na poljih ob Kolpi. Mogoče je največja posebnost naše kmetije prav v tem, da surovine za vse izdelke narastejo na naših poljih (izjeme so redke, vendar pa o njih na glas povemo, kot npr. pri orehovem olju.)

Težko je lepoto ujeti v nekaj fotografij, a potrudili smo se po najboljših močeh :-)

 Kamut - pšenica Khorasan

polje kamuta - pšenice Khorasan na kmetiji Klepec

 

Nadaljuj z branjem
Prenova prodajalne na kmetiji

Prenova prodajalne na kmetiji

V letu 2017 se na kmetiji Klepec vse bolj posvečamo pridelavi in predelavi žit ter stiskanju hladno stisnjenih olj. Pridelavi sveže zelenjave namenjamo vse manj pozornosti, saj enostavno ne uspemo narediti vsega dela, ki nas priganja na njivah in v predelavi.

Ponudba sveže zmletih domačih mok, zdrobov in kaš se vztrajno dopolnjuje in povečuje, zato je bil že skrajni čas tudi za prenovo prodajalne na kmetiji. Srčno upamo, da se boste v prenovljeni prodajali na kmetiji počutili vsaj tako dobro kot do sedaj.

Nadaljuj z branjem
Zakaj se mi s tabo ne igramo črnega petka

Zakaj se mi s tabo ne igramo črnega petka

Pakiranje kosmičev na kmetiji Klepec

Črni petek - kaj je že to?

Zjutraj smo se zbudili in šli v našo predelavo; to je en takšen prostor, kjer v enem delu meljemo moke, v enem delu stiskamo hladno stisnjena olja in v enem delu pakiramo in pripravljamo pakete. Pogledali smo zelo natančno, a tudi na ta petek ni bilo prav nič drugače kakor ostale dni ... moka se ni sama zmlela, tudi v vrečke se ni sama nametala ... prav isto je bilo kot vse druge dni. Nobenih škratov, nobenih pridnih palčkov, nič.

Če si lahko veliki trgovci privoščijo ogromne popuste ... no, oni si jih pač privoščijo.

Mi pa ... no, naj ti povemo eno zgodbo.

Pri nas je nekoč delal nek mojster. In ker je delal že tretji precej zajeten projekt pri naši hiši, smo ga povprašali, če bomo tokrat dobili že kakšen popust. V mislih smo imeli vsaj 20%. Pa je mojster za trenutek utihnil, nas po vrsti pogledal v oči in rekel: "A veste, če vam zdaj dam popust, to pomeni, da sem vas do zdaj dvakrat okoli prinesel!"

No, zato se mi s tabo ne igramo črnega petka!

 

Nadaljuj z branjem
Hladno stiskanje lanenega olja

Hladno stiskanje lanenega olja

Ni vseeno kako je laneno olje stisnjeno!

Najboljše laneno olje pridobivajo samo in izključno s hladnim stiskanjem dozorelih lanenih semen. Postopek hladnega stiskanja lanu je prastar, saj so ga uporabljali že v stari Grčiji in Rimu, toda olje so cenili in uporabljali v zdravilne namene, veliko manj pa so ga uživali.

Samo primerno stisnjeno laneno olje je izredno prijetnega vonja, ki spominja na arašide, orehe, lešnike in čokolado ter odličnega, polnega, mehko zaokroženega okusa, ki pa na koncu pusti komaj zaznaven pikantno grenak priokus.

Nadaljuj z branjem
Žetev industrijske konoplje

Žetev industrijske konoplje

Konopljo je človek odkril že v pradavnih časih. Že v četrtem tisočletju pred našim štetjem so Kitajci iz stebel konoplje izdelovali papir, še nekaj tisočletij starejša pa sta preja iz stebelnih vlaken in tkanje blaga za oblačila.

Industrijska konoplja zadnja leta postaja zelo popularna poljščina. Pa vendar njena pridelava in spravilo ni ravno mačji kašelj. Za dober pridelek je potrebno predvsem veliko znanja. Pomembna je izbira primerne sorte konoplje. Zmotno je prepričanje, da lahko konoplja raste tudi na slabi njivi. Njiva mora biti dobro obdelana in ustrezno pripravljena za setev. Lahko jo sicer posadimo tudi na slabo njivo, a bo pridelek temu primerno zelo slab.

Tudi če smo začetne faze pridelave opravili pravilno, nas čaka še zahteven zaključni del - žetev in sušenje konoplje.

Žetev industrijske konoplje

Industrijsko konopljo je zelo težko strojno požeti. Žanjemo jo lahko le s starimi modeli kombanjev, ki jih je v Sloveniji še zgolj nekaj.Konoplja ima namreč zelo vlaknasta stebla, ki se pri žetvi s sodobnimi kombanji navijajo na vrteče se dele kombanja.

 Žetev industrijske konoplje s starim kombanjem

Letošnja letina konoplje je bila zelo dobra

 Žetev industrijske konoplje poteka zelo počasi.

Žetev konoplje na kmetiji Klepec

Žetev konoplje na kmetiji Klepec

Žetev industrijske konoplje

Z letošnjo letino konoplje smo več kot zadovoljni, obrodila je namreč več kot odlično.

Letošnja letina konoplje je odlična

Požeto konopljo nujno takoj spravimo v sušilnico.

Spravilo požete industrijske konoplje

Izjemno pomembno je, da gre požeta konoplja takoj v sušilnico, da med žetvijo in začetkom sušenja ne mine več kakor ena ura. Sušenje na soncu ni priporočljivo.

Sušenje industrijske konoplje na kmetiji Klepec

V požeti konoplji je veliko primesi (olesenelih delov in listov). Ko jo posušimo, jo moramo pred nadaljnjo obdelavo obvezno sčistiti. Pomembno je tudi ustrezno skladiščenje, saj lahko izključno tako iz nje dobimo kvalitetno hladno stisnjeno konopljino olje. Le ustrezno pridelano in po hladnem postopku stisnjeno konopljino olje vsebuje nenasičene maščobne kisline (linolno, linolensko) in vitamin E, ki preprečujejo bolezni srca in ožilja ter znižujejo vsebnost holesterola v krvi.

Spodaj pa še posnetek žetve industrijske konoplje.

 

SaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSave
Nadaljuj z branjem
Hladno luščenje ajdove kaše

Hladno luščenje ajdove kaše

Na kmetiji že vrsto let sadimo ajdo in iz nje z mlinom na kamen meljemo polnozrnato ajdovo moko.

Že dolgo smo želeli imeti tudi svojo ajdovo kašo, vendar ne toplotno obdelano, temveč hladno luščeno. Takšno, kot so jo nekoč jedli v naših krajih. Ajda in jedi, narejene iz nje, namreč dvigujejo nivo energije.

Hladno luščena ajdova kaša zdaj končno v ponudbi!

Hladno luščenje ajdove kaše na kmetiji Klepec

Ajdova kaša med postopkom luščenja

Pregled hladno luščene ajdove kaše

 

Nadaljuj z branjem

Pridelava čaja sladkega pelina

Pridelava sladkega pelina (Artemisia annua) zahteva veliko pozornosti in skrbi. Od sejanja v februarju do žetve v septembru sladki pelin potrebuje stalno skrb. Vendar pa ima sladki pelin toliko pozitivnih učinkovin na splošno zdravje, da je ves trud poplačan.

Sladki pelin na njivi

 Čaj sladkega pelina najdeš v spletni trgovini pod imenom sladki pelin za čaj.

Nadaljuj z branjem

Nov mlin na kamen končno na kmetiji!

O, kakšen dan! Pravijo, da če si nekaj zelo močno želiš in potem še trdo delaš na tem ... potem ti enkrat uspe!
Pred nekaj leti smo začeli mleti moke v majhnem prostoru in z majhnim mlinom, s kapaciteto malo več kot za lastno porabo. Od takrat ste moke s kmetije tako posvojili, da smo tako rekoč mleli že skoraj vsak dan, moke pa ste skoraj še "tople" sproti nakupili. Končno je prišel čas, da smo v avstrijski tovarni naročili mlin na kamen, ki ima kapaciteto kar 100 kg zrnja na uro, mlin pa tehta preko 800 kg. Brez skrbi, moke bodo še vedno sveže zmlete, kvaliteta mok prav tako ostaja takšna kot do sedaj. V ponudbi ostajajo tudi priljubljeni zdrobi, (p.s. kmalu v spletni trgovini tudi pšenični zdrob).
Srčno upamo, da nam bo novi mlin na kamen služil tako dobro kot prejšnji!

 

Nov mlin za polnozrnate moke na kmetiji Klepec

 

Nadaljuj z branjem
21 results
Left Nadaljuj z nakupovanjem
Tvoje naročilo

V košarici nimaš še nobenega izdelka