O kmetiji Klepec

Od krompirja do zelenjave in naprej vse do pridelave žit in domačih hladno stiskanih olj

Na kmetiji Klepec se že več generacij ukvarjamo s poljedelstvom in živinorejo. Na začetku smo v glavnem pridelovali krompir, vendar pa smo ob vzpostavitvi državne meje izgubili velik del tržišča. Tržna priložnost se je pokazala v pridelavi različnih vrst zelenjave. Najprej za znanega kupca, sčasoma pa je vse bolj zaživela tudi prodaja na domu. Zaradi želja strank po dodatni ponudbi in zaradi skoraj idealne prsti smo ponudbo vsako leto dopolnjevali.

 

Integrirana pridelava zelenjave

Rastlinjak na kmetiji Klepec

V letu 2003 smo pridobili prvi certifikat za integrirano pridelavo zelenjave. Vso našo pozornost namenjamo kolobarju, izbiri sort in človeku prijazni pridelavi. Tako pridelamo živila najvišje kakovosti, z visoko vsebnostjo hranilnih snovi, rudnin in vitaminov.


Zaradi dobrega odziva kupcev smo razširili ponudbo še na ostale vrste zelenjave. Postavili smo tudi večji rastlinjak, ki nam omogoča boljše kaljenje mladih sadik. Danes prodamo 98% naše zelenjave doma na kmetiji.  Integrirana pridelava je zelo zahtevna, saj je potrebno veliko znanja, vztrajnosti in volje.

 

Sprotno nabiranje zelenjave kar s kolesom

V prodajalni na naši kmetiji se velikokrat zgodi, da morate za izbrano zelenjavo počakati nekaj minut, saj večino zelenjave nabiramo sproti. Tako zagotavljamo, da do kupca pride kar najbolj sveža in v čimkrajšem času. Naša polja so v neposredni bližini kmetije, največkrat se v naglici na njivo odpeljemo kar s kolesom. 

 

Prilagajanje ponudbe željam dolgoletnih strank

Prodajalna na kmetiji Klepec

V zadnjih letih smo ponudbo na kmetiji razširili tudi na sveže zmlete moke, kaše, zdrobe in žito v zrnju. V prodajalni najdeš tudi jušno začimbno mešanico iz posušene zelenjave ter domače čaje. V jeseni je veliko povpraševanje po svežem in kislem zelju in repi. Za vse vrste tegob pa poleg vsega naštetega hišna gospodinja uspe najti čas tudi za domačo izdelavo mazil in olj. Ognjičevo, šentjanževo in gabezovo mazilo je rešilo že marsikatero odrgnino, buško ali težavo na koži.

 

Leto 2015 je bilo leto sprememb

Njiva, kjer je zasajen lan

Opustili smo rejo govedi, preuredili hlev in naredili prostor za nove dejavnosti. Zasadili smo lan in konopljo.

Iz Nemčije smo pripeljali stiskalnico za hladno stiskana olja. Posebna je predvsem v tem, da na sebi nima niti enega grelca. Kar nismo opazili pri nobeni izmed stiskalnic, ki so nam jih priporočali drugi pridelovalci. Ta stiskalnica nam torej omogoča, da se lan in konoplja med stiskanjem nikoli ne segrejeta nad 31 °C. Kar se seveda pozna tudi v zelo prijetnem okusu olj - konopljinem, lanenem in orehovem.

V začetku novembra smo posodobili tudi mlin na kamen, ki ga uporabljamo za mletje polnozrnatih mok. Nov mlin ima večjo kapaciteto, moke pa seveda ostajajo visoko kvalitetne in vedno sveže zmlete.

 

Preusmeritveno obdobje iz konvencionalnega v ekološko pridelavo

Z letom 2015 se je kmetija preusmerila v ekološko pridelavo vseh žit.

Na kmetiji se vedno kaj dogaja. Če te zanima, kako vse skupaj izgleda "v živo" se oglasi pri nas v Beli krajini.

Left Nadaljuj z nakupovanjem
Tvoje naročilo

V košarici nimaš še nobenega izdelka