Vse o kaljeni moki s kmetije Klepec

Vse o kaljeni moki s kmetije Klepec

 

Aktivirana moka s kmetije Klepec je 1. slovenska kaljena moka. Kaj je to za eno čudo in v čem se kaljena moka razlikuje od ostalih mok preberi spodaj!

  1. Bolj poln okus

Kaljena  moka omogoči bolj kompleksno aromo in okus npr. pečenega kruha kakor navadna moka. Škrob v zrnju se namreč deloma razgradi v enostavne sladkorje. Ti sladkorji pa omogočijo, da se v polnosti izrazi edinstven okus vsakega tipa žita. Zaradi bolj kompleksnega, bogatega okusa so narejene jedi enostavno boljše. 

  1. Večji delež beljakovin

Kaljena zrna bi najlažje opisali kot zrno v vmesni fazi med semenom in novo rastlino. Z namakanjem zrnja omogočimo žitu, da se iz škrobnatega živila začne spreminjati v mlado zelenjavo. Ker kalček za svojo rast potrebuje škrob, se ta porablja in delež beljakovin v zrnu se poveča.  Razmerje med ogljikovimi hidrati in beljakovinami  se izboljša v smer beljakovin.

Energija iz zaužite moke se sprošča bolj enakomerno in nam daje daljši občutek sitosti.

  1. Nižji glikemični indeks

S kaljenjem se aktivirajo koristni encimi, zaradi katerih zrna postanejo živa hrana. Z aktiviranjem encima kot je amilaza, ki pretvori škrob v maltozo se zniža glikemični indeks zrnja.

  1. Lažje prebavljiva kot običajna moka

Encim, ki ga najdemo v kaljenem zrnju je tudi amilaza, ki razgrajuje škrob v sladkorje. Škrob se torej pretvori v maltozo, ki jo sicer telo običajno prebavi med prebavo. Kar pomeni, da predhodno prebavi hranila za naše telo.  Zvišanje ravni amilaze zato poveča prebavljivost žita.  Škrob se pretvori v lahko prebavljivo energijo.

palačinke iz kaljene moke

  1. Boljši vir kalcija, magnezija, železa in cinka, saj so v aktivirani moki telesu lažje dostopni.

Običajna moka: Fitinska kislina ščiti zrno pred zunanjimi vplivi, vse dokler zrno ne pride v stik z ustreznimi pogoji za rast. Ko pride v vlažno okolje, se fitinska kislina razgradi. Če uživamo zrnje, semena in oreščke brez predhodnega namakanja ta fitinska kislina v našem telesu nase veže minerale kot so železo, magnezij, cink, kalcij, mangan in krom. Zaradi tega prebavni sistem ni zmožen v celoti izkoristiti hranil iz zrna. Ti inhibitorji lahko nevtralizirajo naše lastne dragocene encime v prebavnem traktu. Telo prejme le omejen del vseh hranil, ostalo pa neizkoriščeno izloči.

Aktivirana moka: Namakanje nevtralizira encimske inhibitorje in fitinsko kislino. Hranila postanejo telesu bolj dostopna. Semena med kaljenjem dobesedno »oživijo«, z njimi pa oživi tudi prava zakladnica pomembnih hranil, ki so bila prej zakoreninjena globoko pod trdnim ovojem semena in zato telesu težko dostopna. Vsebnost vitaminov, mineralov in antioksidantov se s kaljenjem bistveno poveča, telo pa jih lažje absorbira.  Sprostijo se vsa življenjsko pomembna hranila, shranjena v polnozrnatih žitaricah.

 

Žita so kot majhni paketki vitaminov in mineralov. Za rast aktivirajo hranila iz žita. Če so zmleta, preden začnejo kaliti, ostanejo ta hranila zaklenjena in mirujoča. S kaljenjem pred mletjem pa se hranila zbudijo in najdejo svojo pot v moko. Od tam pa v naše telo.

 

  1. Večja vsebnost vitaminov C, vitaminov skupine B (B2, B5 in B6) ter karotena.

Aktivirana moka: Ko začne kalček rasti, se snovi v semenu začnejo razgrajevati, prerazporejati in postanejo točno takšne, kot jih kalček potrebuje za rast in razvoj. Hranilna vrednost semen se zato med kaljenjem močno povečuje.  Kaljenje poveča mnogo osnovnih hranilnih snovi, ki jih najdemo v žitu, vključno z vitamini B, vitaminom C, folatom, topnimi vlakninami in esencialnimi aminokislinami. Po raziskavah naj bi bila vsebnost teh snovi v kaljenih semenih kar 1.5 do 3.8x večja kakor v običajnem zrnu. V semenu se poveča tudi delovanje encimov, ki spodbudijo našo presnovo.

recept za piškote iz kaljene pirine moke

 

  1. Manjša vsebnost glutena

Nekateri z lažjimi alergijami na gluten se zelo dobro odzivajo na aktivirano moko. Kaljena žita sicer še vedno vsebujejo gluten.

 

  1. Slovensko poreklo žita iz ekološke kmetije

Na kmetiji sami pridelujemo in predelujemo žita. So letošnje letine, ustrezno sušena in skladiščena. Z optimalnimi pogoji shranjevanja poskrbimo, da semena ostanejo živa.  Le seme v svoji prvinski, nepredelani in neosiromašeni obliki je namreč še sposobno kaliti. Trenutno pripravljamo kaljeno pšenično, kaljeno pirino in kaljeno ajdovo moko ter pšenične testenine iz kaljene moke.

  1. Uporaba kaljene moke

Ker ima kaljena moka delno razgrajen gluten, potrebuje navadno v receptih nekoliko več veziva. Navadno je potrebno dodati tudi nekoliko več tekočine, pri bolj zapletenih receptih pa nekoliko zmanjšati količino uporabljene moke. Načeloma velja, da aktivirano moko v receptih uporabimo v enaki količini kot običajno moko pri pripravi piškotov, kolačev in mufinov.

10. Uporaba kaljene moke pri prvem uvajanju žitaric

Gluten je v kaljeni moki že delno razgrajen, zato ga telo lažje prebavi. Zato se kaljena moka še posebej priporoča pri uvajanju goste hrane.

 

Komentarji

Mojca Klepec

DAXwLyfQFn

Mojca Klepec

yAslWGLavJmbIx

Mojca Klepec

DjGoxCvALZpitm

Mojca Klepec

ihSvwJazoPTeOB

Mojca Klepec

http://mewkid.net/when-is-xuxlya/ – Amoxicillin Online Amoxil qyn.lvxq.kmetijaklepec.si.azq.xp http://mewkid.net/when-is-xuxlya/

Mojca Klepec

http://mewkid.net/when-is-xuxlya/ – Amoxicillin Online 18 yuc.memn.kmetijaklepec.si.dyf.tp http://mewkid.net/when-is-xuxlya/

Mojca Klepec

http://mewkid.net/when-is-xuxlya/ – Amoxicillin Buy Amoxicillin shu.ekba.kmetijaklepec.si.wkc.zs http://mewkid.net/when-is-xuxlya/

Mojca Klepec

http://mewkid.net/when-is-xuxlya/ – Buy Amoxicillin Online Buy Amoxicillin Online oab.gelp.kmetijaklepec.si.xlc.js http://mewkid.net/when-is-xuxlya/

Mojca Klepec

FgAHdGluBXSwpr

Mojca Klepec

cJobfmaDVZukILW

Mojca Klepec

aOfJPUzhdXkmwjAR

Mojca Klepec

StYcqNKJguCsPI

Mojca Klepec

IhnzrBQMRSmvUfT

Mojca Klepec

bxOmJliBcfgpM

Tvoj komentar

Left Nadaljuj z nakupovanjem
Tvoje naročilo

V košarici nimaš še nobenega izdelka