Jesen je en tak čudovit letni čas, ko se radi pocrkljamo s kakšnim slastnim piškotom in toplo skodelico čaja ali kave. To je tista doba leta, ko imamo tudi na kmetiji čas, da večer namenimo peki piškotov skupaj z otroci.
Po teh piškotih se boste počutili odlično, saj so sestavljeni iz samih vrhunskih sestavin. Kaljena ajdova moka, lešniki, temna čokolada ter mandljevo maslo sestavljajo super odlično kombinacijo. Piškoti so tudi brez jajc, brez belega sladkorja in brez mleka.
Recept za te lešnikove piškote s kaljeno ajdo in čokoladnim nadevom je res res enostaven. Sestavine za piškote naenkrat zmešate v posodi in oblikujete v kroglice. Tudi nadev je narejen v nekaj minutkah. Piškote brez težav naredijo malo večji otroci sami, manjšim otrokom pa lahko na pomoč priskoči kdo od starejših.
Upamo, da vam bodo všeč!
Sestavine:
- 320 g kaljene polnozrnate ajdove moke
- 150 g mletih lešnikov
- 250 ml javorjevega sirupa
- 160 g olja (kokosovega ali kakšnega drugega rastlinskega)
- ščepec soli
- 300 g temne čokolade
- 4 žlice mandljevega masla
- 120 ml javorjevega sirupa ali meda
Postopek:
- Pečico segrejemo na 180 °C.
- V večji posodi zmešamo kaljeno ajdovo moko, mlete lešnike, javorjev sirup, olje in ščepec soli. Nastala masa bo precej mehka, a naj vas ne zamika, da bi dodali več moke ali mletih lešnikov.
- S čajno žličko zajemamo testo in oblikujemo kroglice. Narahlo jih sploščimo in odlagamo na pekač, ki smo ga prej pokrili s peki papirjem.
- Pečemo 12 minut oz. samo toliko, da so robovi nekoliko zapečeni.
- Za nadev najprej nad vodno kopeljo stopimo čokolado. Ko se nekoliko ohladi, dodamo mandljevo maslo in javorjev sirup ali med. Dobro premešamo z metlico, da se sestavine lepo povežejo.
- Ohlajene piškote namažemo z nadevom in pokrijemo z drugim piškotom.
- Postrežemo!
Recept smo prilagodili po receptu iz knjige Life in balance avtorice Donna Hay.