[recept] Ajdovi žganci s kaljeno ajdovo moko

žganci s kaljeno ajdovo moko

žganci s kaljeno ajdovo moko

Tako kot nekateri otroci danes poznajo svoje otroštvo po instant kašicah, tako so se generacije spominjale ajdovih žgancev kot jedi, ki je bila zelo pogosto na mizi. 

Mi priporočamo, da ajdove žgance naredite z našo kaljeno ajdovo moko. Takšni žganci bodo prav takšnega dobrega okusa kot pomnite, bodo pa lažje prebavljivi.

Sestavine:

Postopek:

  1. Zakuhamo slan krop in vanj stresemo ajdovo moko, tako da moka naredi kupček.
  2. Počasi naj vre 25 min. 
  3. Žgančevko (vodo, v kateri so se kuhali žganci) odlijemo.
  4. Žgance zmešamo s kuhalnico. Če so presuhi, dodamo še žgančevke. Žganci pridejo lepši, če jih zmešamo bolj "na suho" in tekočino dodajamo po potrebi. 
  5. Žgance nadrobimo s kuhalnico in vilicami v skledo ali na krožnik. 
  6. Po želji zabelimo z ocvirki in pečenimi jajci. 

Žgance ponudimo tudi k obaram, mesnim omakam, kislemu zelju ali golažu. Nekaterim so všeč tudi s svežim ali kislim mlekom.