Kruh z drožmi s kaljeno pirino moko je trenutno naš najljubši kruh. Je mehak, puhast in neverjetno okusen. Združuje vse kvalitete fermentacije z drožmi ter superioren okus kaljene pirine moke.
O koristih uživanja kaljenih mok smo že pisali v članku Vse o kaljeni moki s kmetije Klepec. Priporočamo, da skočiš na članek in dobiš več informacij zakaj so kaljene moke res posebne in zakaj priporočamo, da jih vključiš v svojo vsakodnevno prehrano.
Ta kruh nam je všeč tudi zato, ker je narejen tako rekoč spotoma, ko pripravljamo druge obroke. Vemo, da se nekateri izogibate peki z drožmi, ker se vam zdi postopek preveč zakompliciran, predolg ali pa enostavno nerazumljiv. Verjemite, s tem kruhom res ni veliko dela, nagrajeni pa boste z omamno dišečim in slastnim hlebčkom kruha.
Sestavine:
- 450 g kaljene polnozrnate pirine moke
- 400 g vode
- 100 g aktivnih droži
- 9 g soli
Postopek:
- Najlažje je, da začneš z delom pri kosilu.
- V vodi razmešaš aktivne droži in dodaš kaljeno pirino moko. Dobro razmešaš in pustiš počivati pol ure. Dodaš sol in dobro pregneteš.
- Pustiš počivati približno 5 ur oz do večera.
- Zvrneš na pult, in testo oblikuješ v hlebček.
- Hlebček daš v modelček obložen s peki papirjem, pokriješ s krpo in pustiš čez noč vzhajati na pultu.
- Zjutraj, ko je testo vzhajano, pečico razbeliš na 220°C skupaj s praznim modelčkom za peko.
- Ko je pečica pripravljena, vzhajano testo skupaj s peki papirjem premestiš v vroč modelček.
- Pečeš 25 minut na 220 °C s posodico vode in še 25 minut na 180 °C.