[recept] Kruh z drožmi s kaljeno pirino moko

kruh z drožmi s kaljeno pirino moko

kruh z drožmi s kaljeno pirino moko

Kruh z drožmi s kaljeno pirino moko je trenutno naš najljubši kruh. Je mehak, puhast in neverjetno okusen. Združuje vse kvalitete fermentacije z drožmi ter superioren okus kaljene pirine moke.

O koristih uživanja kaljenih mok smo že pisali v članku Vse o kaljeni moki s kmetije Klepec. Priporočamo, da skočiš na članek in dobiš več informacij zakaj so kaljene moke res posebne in zakaj priporočamo, da jih vključiš v svojo vsakodnevno prehrano.

Kruh iz kaljene pirine moke narejen z drožmi

Ta kruh nam je všeč tudi zato, ker je narejen tako rekoč spotoma, ko pripravljamo druge obroke. Vemo, da se nekateri izogibate peki z drožmi, ker se vam zdi postopek preveč zakompliciran, predolg ali pa enostavno nerazumljiv. Verjemite, s tem kruhom res ni veliko dela, nagrajeni pa boste z omamno dišečim in slastnim hlebčkom kruha. 

Sestavine:

Postopek:

  1. Najlažje je, da začneš z delom pri kosilu.
  2. V vodi razmešaš aktivne droži in dodaš kaljeno pirino moko. Dobro razmešaš in pustiš počivati pol ure. Dodaš sol in dobro pregneteš. 
  3. Pustiš počivati približno 5 ur oz do večera. 
  4. Zvrneš na pult, in testo oblikuješ v hlebček.
  5. Hlebček daš v modelček obložen s peki papirjem, pokriješ s krpo in pustiš čez noč vzhajati na pultu.
  6. Zjutraj, ko je testo vzhajano, pečico razbeliš na 220°C skupaj s praznim modelčkom za peko.
  7. Ko je pečica pripravljena, vzhajano testo skupaj s peki papirjem premestiš v vroč modelček.
  8. Pečeš 25 minut na 220 °C s posodico vode in še 25 minut na 180 °C.