Ne vemo kako je pri vas, a v našem gospodinjstvu so palačinke na jedilniku enkrat tedensko. Vsakič seveda z drugo moko, ker zelo radi kombiniramo in testiramo. A odkar smo naredili palačinke z našo novo, kaljeno moko, so ostale moke kar malo zapostavljene.
Razlog je v tem, ker so te palačinke nekako lažje, bolj polnega okusa, a obenem bolj puhaste. Drugačne pač.
Narejene so iz kaljene pšenične moke. Ta moka je narejena iz zrnja, ki mu dovolimo, da skali. Ob pravem času proces ustavimo, zrnje posušimo in zmeljemo. Ker je zrnje za svojo rast porabilo nekaj škroba, ima ta kaljena moka večje razmerje beljakovin. Ker se del glutena razgradi, je tudi bolj prijazna za naše črevesje. Več o koristih uživanja aktivirane kaljene moke smo zapisali tudi v članku Vse o kaljeni moki s kmetije Klepec.
Pa ne, da bi ob palačinkah hoteli strašno razmišljati o zdravju. A če ima moka bolj poln okus in je obenem za naše telo bolj koristna, je to dvojna zmaga. Pa še otroci jo obožujejo.
Sestavine:
- 1 liter mleka
- 380 g aktivirane pšenične moke
- 4 jajca
- ščepec soli
Postopek:
- Vse sestavine zmešamo.
- Če nam čas dopušča, pustimo maso pol ure, da se nekoliko poveže.
- Na ponvi spečemo, namažemo in postrežemo.
Dober tek!