šparglji in ajdova kaša na solato

[recept] Pomladna ajdova solata s šparglji in jagodami

Solata z ajdovo kašo, šparglji in jagodami

Ajdova kaša največkrat najde pot na mizo v obliki rižote skupaj z gobami ali pa jo znamo narediti na sladko v okusnem pecivu. Poleti se na piknikih znajde v solati s porom ali pa pozimi iz nje naredimo ajdovo juho. Potem pa se za večino gospodinjstev izvirnost pri receptih z ajdovo kašo nekako neha.

Kar je zelo škoda, saj ajdova kaša prispeva k nižanju holesterola v krvi. Uživanje slovenske ajde priporočajo tudi pri obolenjih srca in ožilja, arteriosklerozi in diabetesu.

Ko smo testirali recept, ki ga delimo spodaj, se je zgodilo nekaj nenavadnega. Že lista sestavin je malce neobičajna - peteršilj, med, jagode, ajdova kaša in šparglji - le kakšnega okusa bo to čudo. Solato smo pripravili za večerjo, skupaj s polnim pladnjem pečenega mladega krompirja. Saj poznaš pečen mladi krompir - tisti, ta okusen, po katerem se sline cedijo še dva dni.

No, in naša solata z ajdovo kašo je tako tekmovala na mizi s pladnjem pečenega hrustljavega mladega krompirja, ki je le nekaj ur prej še rasel na naši njivi. Rezultat? Pojedli smo vse! Vso solato in seveda ves pečen krompir.

ajdova kaša na solato z jagodami

Okus te solate z ajdovo kašo je nekako prav poseben. Okusi se tako dobro povežejo, da se v ustih zgodi prava harmonija. Tako, kot v tistem slavnem filmu :-) Jagode, šparglji, parmezan, peteršilj ter ajdova kaša pripravljena na dva različna načina - kuhana in popečena; vsekakor kombinacija solate, ki je nenavadna, a vredna testiranja.

Občutek po obroku pa je zelo lahek, solata ni obtežena z nobenim težkim prelivom. Lahko jo pripravimo vnaprej in odnesemo na piknik ali na kosilo k tašči. Sicer pa jo imamo za malico, večerjo ali kar tako, ko želimo malo popestriti vsakdanji jedilnik. 

Navdih za recept smo dobili na instagramu pri uporabnikoma @gkstories in @cheftomwalton.

* Aha, še opomba; pri prvi pripravi se kar držite recepta, čeprav se vam mogoče kakšne količine zdijo nenavadne, recimo količina uporabljenega peteršilja. Pa dober tek in sporočite nam, kako vam bo recept všeč!

** Še ena opomba; če nimate časa namakati ajdovo kašo čez noč, lahko uporabite kar naše ajdove hrustavčke - obnesejo se tako presni kot praženi in slani!

Sestavine:

  • 2 skodelici ajdove kaše (1 skodelico kaše skuhamo, eno predhodno namočimo čez noč in potem iz nje naredimo 'kokice' - glej tudi opombo**)
  • ščepec soli
  • velik šopek svežega peteršilja
  • sok pol limone
  • 1 žlica medu
  • žlica hladno stisnjenega olja - olivnega, konopljinega ali lanenega
  • 10 stebel špargljev
  • 400 g jagod
  • 50 g parmezana

Postopek:

  1. Pripravo solate začnemo prejšnji večer. Skodelico ajdove kaše namočimo v hladni vodi in pustimo namakati vsaj 8 ur.
  2. Drugi del ajdove kaše skuhamo. Zavrejemo 2 skodelici vode, dodamo splaknjeno ajdovo kašo in kuhamo na majhnem ognju slabih 10 minut. Dodamo sol, ugasnemo štedilnik in pustimo še kakšnih deset minut, da se kaša napne. Kuhano ajdovo kašo nekoliko ohladimo.
  3. Pripravimo preliv; ves peteršilj na tanko narežemo, stisnemo limono in limoninemu soku dodamo med in žlico kvalitetnega hladno stisnjenega olja.
  4. S prelivom prelijemo skuhano ajdovo kašo in pustimo, da se sestavine prepojijo.
  5. Ta čas osušimo namočeno ajdovo kašo in jo na suhi vroči ponvi popečemo. Na ponev ne dodajamo maščobe, samo namočeno ajdovo kašo. Občasno premešamo in pečemo toliko časa, da ajda postane povsem hrustljava, kot kakšne kokice.
  6. Špargljem odstranimo spodnji oleseneli del, narežemo in popečemo na ponvi.
  7. Jagode narežemo na tanke rezine, enako naredimo s parmezanom.
  8. Vse sestavine dodamo h kuhani ajdovi kaši in na hitro premešamo. Začinimo po okusu in postrežemo.
  9. Dober tek!

ajdova kaša na solato solata z ajdovo kašo in šparglji

Tvoj komentar

Left Nadaljuj z nakupovanjem
Tvoje naročilo

V košarici nimaš še nobenega izdelka