[recept] Ameriške palačinke s kaljeno pirino moko
Tisti, ki pravijo, da gre ljubezen skozi želodec, imajo najbrž prav. Tisti, ki za zajtrk pripravijo palačinke iz kaljene moke, pa vedo kako se to misel pametno spravi v prakso.
Te ameriške palačinke so že same bolj polnega sladkastega okusa, brez dodatnih sladil ali masla, tako kot se tradicionalno servirajo ameriške palačinke. Kaljena moka je namreč po svoji sestavi prav posebna, o čemer smo več pisali že v članku Vse o kaljeni moki s kmetije Klepec.
Recept za te palačinke je poseben tudi v tem, da lahko palačinke spečete takoj, ko ste zmešali maso. Nobene potrebe namreč ni, da bi masa za palačinke narejena s kaljeno moko pred peko počivala.
Bodite pazljivi le, da mase za palačinke ne mešate predolgo. Z dodajanjem tekočine k moki se namreč aktivira gluten. Ta z mešanjem ustvarja strukturo, ki med drugim omogoča, da so palačinke bolj rahle. S predolgim mešanjem pa ta glutenska struktura postane toga in palačinke manj rahle.
Sestavine:
- 130 g kaljene polnozrnate pirine moke ali kaljene polnozrnate pšenične moke
- 340 g jogurta
- 1 jajce
- 30 g stopljenega masla
- ščepec soli
- žlička sladkorja
Postopek:
- V posodo razbijemo jajce in ga na hitro premešamo. Dodamo jogurt in nekoliko ohlajeno stopljeno maslo. Premešamo.
- Dodamo moko, sol in sladkor ter samo na hitro premešamo, toliko da moka popije tekočino.
- Dokler bomo palačinke pekli, se bo masa še nekoliko zgostila. Ne dodajamo dodatne moke, četudi se nam masa zdi preredka.
- Ponev najprej dobro segrejemo, potem pa zmanjšamo na srednjo moč. Palačinke pečemo približno 3 minute na vsaki strani, dokler niso zlato rjavo zapečene.
- Palačinke iz kaljene moke serviramo še tople ali pa jih v času, dokler pečemo ostale, hranimo v pečici segreti na 95 °C.