Tisti, ki pravijo, da gre ljubezen skozi želodec, imajo najbrž prav. Tisti, ki za zajtrk pripravijo palačinke iz kaljene moke, pa vedo kako se to misel pametno spravi v prakso.
Te ameriške palačinke so že same bolj polnega sladkastega okusa, brez dodatnih sladil ali masla, tako kot se tradicionalno servirajo ameriške palačinke. Kaljena moka je namreč po svoji sestavi prav posebna, o čemer smo več pisali že v članku Vse o kaljeni moki s kmetije Klepec.
Recept za te palačinke je poseben tudi v tem, da lahko palačinke spečete takoj, ko ste zmešali maso. Nobene potrebe namreč ni, da bi masa za palačinke narejena s kaljeno moko pred peko počivala.
Bodite pazljivi le, da mase za palačinke ne mešate predolgo. Z dodajanjem tekočine k moki se namreč aktivira gluten. Ta z mešanjem ustvarja strukturo, ki med drugim omogoča, da so palačinke bolj rahle. S predolgim mešanjem pa ta glutenska struktura postane toga in palačinke manj rahle.
Sestavine:
- 130 g kaljene polnozrnate pirine moke ali kaljene polnozrnate pšenične moke
- 340 g jogurta
- 1 jajce
- 30 g stopljenega masla
- ščepec soli
- žlička sladkorja
Postopek:
- V posodo razbijemo jajce in ga na hitro premešamo. Dodamo jogurt in nekoliko ohlajeno stopljeno maslo. Premešamo.
- Dodamo moko, sol in sladkor ter samo na hitro premešamo, toliko da moka popije tekočino.
- Dokler bomo palačinke pekli, se bo masa še nekoliko zgostila. Ne dodajamo dodatne moke, četudi se nam masa zdi preredka.
- Ponev najprej dobro segrejemo, potem pa zmanjšamo na srednjo moč. Palačinke pečemo približno 3 minute na vsaki strani, dokler niso zlato rjavo zapečene.
- Palačinke iz kaljene moke serviramo še tople ali pa jih v času, dokler pečemo ostale, hranimo v pečici segreti na 95 °C.