Kmetija Klepec je prejemnik prestižne nagrade za najbolj inovativen izdelek 2020

Kmetija Klepec je prejemnik prestižne nagrade za najbolj inovativen izdelek 2020

Kmetija Klepec je danes prejela nagrado za eno izmed najbolj inovativnih živil leta 2020 v Sloveniji.

Inštitut za nutricionistiko je že šesto leto zapored podelil nagrade za najbolj inovativna živila, ki so bila proizvedena v Sloveniji.

 

podelitev nagrad za najbolj inovativna živila 2020

 Na Inštitutu za nutricionistiko so letos posebno pozornost namenili izdelkom iz ajde. V 11 kategorijah izdelkov jih je bilo kar 5 namenjenim ajdovim izdelkom.

»Ajda je zelo hranljivo živilo, zato želimo s projektom po eni strani podpreti kmetovalce in živilsko industrijo pri učinkoviti pridelavi in uporabi navadne in tatarske ajde v proizvodnji visokokakovostnih živil, po drugi strani pa spodbuditi prebivalce k povečanemu obsegu uživanja ajde,« je dejal prof. dr. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko.

Inštitut za nutricionistiko nagrade za inovativnost podeljuje že šesto leto. Osnovna cilja projekta sta ozaveščati potrošnike, da bi lažje prepoznali nova oziroma izboljšana živila ter  spodbujati gospodarstvo pri razvoju živil, predvsem takšnih z ugodnejšo hranilno sestavo. Na lanski javni razpis so bili povabljeni tako potrošniki kot proizvajalci živil v Sloveniji. Dve tretjini vseh prispelih predlogov je bilo podanih s strani proizvajalcev, sodelovale pa so tudi kmetije. Celoten seznam nagrajenih izdelkov najdete med rezultati izbora najbolj inovativnih živil 2020.

 

 

Pri obrazložitvi podeljene nagrade so na Inštitutu za nutricionistiko zapisali tako;

Nagrada za inovativnost v skupini ajdovih izdelkov

Ajdovi hrustavčkihrustavcki

Kmetija Klepec


Ajdovi hrustavčki so pripravljeni iz ajde, pridelane na Kmetiji Klepec v Beli krajini. Na kmetiji hrustavčke pripravijo z nakaljevanjem hladno oluščene ajdove kaše, ki sušijo na nizki temperaturi, da se tako ohranijo hranilne snovi. Z vidika hranilne sestave so vir beljakovin, odlikuje pa jih tudi visoka vsebnost prehranskih vlaknin. Ajdovi hrustavčki so odličnega okusa in s svojo hrustljavostjo lahko popestrijo juhe, solate, namaze in žita za zajtrk. Uporabni so tudi kot prigrizek, ki brez težav lahko nadomesti številne manj zdrave slane prigrizke.

 

Celoten video posnetek današnje razglasitve najbolj inovativnih živil leta 2020 si lahko ogledate v spodnjem videu:


 

Kaljene presne ajdove hrustavčke lahko kupiš s klikom na fotografijo.

 

 

Tvoj komentar

Left Nadaljuj z nakupovanjem
Tvoje naročilo

V košarici nimaš še nobenega izdelka