Novice s kmetije

  • Žetev pire na kmetiji Klepec

    Žetev pire na kmetiji Klepec

    Žetev je na vsaki kmetiji največji praznik. Je dan hvaležnosti. Pa tudi dan, ko se pokaže, če smo skozi leto z žitom prav ravnali, za njega dobro skrbeli. In seveda,...

  • Naše žitne njive v juniju

    Naše žitne njive v juniju

    Kako lepo se je v začetku junija sprehoditi po žitnih poljih in občudovati rastline, ki se že pripravljajo na žetev! Pogled popestrijo še cvetovi maka, cvetoče kamilice in gozdne jagode,...

  • Sprehod po žitnih njivah kmetije Klepec

    Sprehod po žitnih njivah kmetije Klepec

    Nekaj čarobnega se zgodi ob pogledu na žita, ki zorijo, se nastavljajo soncu in plapolajo v vetru. Na kmetiji radi pokažemo kaj delamo in kako potekajo naši dnevi. Tokrat bi...

  • Prenova prodajalne na kmetiji

    Prenova prodajalne na kmetiji

    V letu 2017 se na kmetiji Klepec vse bolj posvečamo pridelavi in predelavi žit ter stiskanju hladno stisnjenih olj. Pridelavi sveže zelenjave namenjamo vse manj pozornosti, saj enostavno ne uspemo...

  • Hladno luščenje ajdove kaše

    Hladno luščenje ajdove kaše

    Na kmetiji že vrsto let sadimo ajdo in iz nje z mlinom na kamen meljemo polnozrnato ajdovo moko. Že dolgo smo želeli imeti tudi svojo ajdovo kašo, vendar ne toplotno...

  • Pridelava čaja sladkega pelina

    Pridelava sladkega pelina (Artemisia annua) zahteva veliko pozornosti in skrbi. Od sejanja v februarju do žetve v septembru sladki pelin potrebuje stalno skrb. Vendar pa ima sladki pelin toliko pozitivnih...

  • Pobiranje in kisanje zelja

    Zelje potrebuje veliko ljubezni, tako kot vse druge vrtnine. Čez poletje smo ga pridno zalivali in skrbeli, da ni bil v plevelu. Pomembno je tudi, kateri dan izberemo za pobiranje....

  • Pobiranje krompirja

    Medtem ko smo od začetka junija zgodnji krompir pobirali kar na roke, smo si zdaj privoščili nekoliko razkošja in preostanek pobrali s kombajnom.  

  • Luščenje pire

    Pira je prav posebno žito. V nasprotju s pšenico pire skozi skoletja niso selekcionirali in se je zato ohranila v svoji prvotni obliki. Posebna je tudi zaradi luščine, ki zrno...