Žetev pire na kmetiji Klepec
Žetev je na vsaki kmetiji največji praznik. Je dan hvaležnosti. Pa tudi dan, ko se pokaže, če smo skozi leto z žitom prav ravnali, za njega dobro skrbeli. In seveda,...
Žetev je na vsaki kmetiji največji praznik. Je dan hvaležnosti. Pa tudi dan, ko se pokaže, če smo skozi leto z žitom prav ravnali, za njega dobro skrbeli. In seveda,...
Kmetija Klepec je danes prejela nagrado za eno izmed najbolj inovativnih živil leta 2020 v Sloveniji. Inštitut za nutricionistiko je že šesto leto zapored podelil nagrade za najbolj inovativna živila,...
Kako lepo se je v začetku junija sprehoditi po žitnih poljih in občudovati rastline, ki se že pripravljajo na žetev! Pogled popestrijo še cvetovi maka, cvetoče kamilice in gozdne jagode,...
Bilo je več kot pol leta nazaj, nekdo je pri družinskem kosilu brez posebnega uvoda prišel na idejo kako bi bilo, če bi izdelovali svoje testenine. Pri nas takšne debate...
Nekaj čarobnega se zgodi ob pogledu na žita, ki zorijo, se nastavljajo soncu in plapolajo v vetru. Na kmetiji radi pokažemo kaj delamo in kako potekajo naši dnevi. Tokrat bi...
V letu 2017 se na kmetiji Klepec vse bolj posvečamo pridelavi in predelavi žit ter stiskanju hladno stisnjenih olj. Pridelavi sveže zelenjave namenjamo vse manj pozornosti, saj enostavno ne uspemo...
Črni petek - kaj je že to? Zjutraj smo se zbudili in šli v našo predelavo; to je en takšen prostor, kjer v enem delu meljemo moke, v enem delu...
Na kmetiji že vrsto let sadimo ajdo in iz nje z mlinom na kamen meljemo polnozrnato ajdovo moko. Že dolgo smo želeli imeti tudi svojo ajdovo kašo, vendar ne toplotno...
Pridelava sladkega pelina (Artemisia annua) zahteva veliko pozornosti in skrbi. Od sejanja v februarju do žetve v septembru sladki pelin potrebuje stalno skrb. Vendar pa ima sladki pelin toliko pozitivnih...
Zelje potrebuje veliko ljubezni, tako kot vse druge vrtnine. Čez poletje smo ga pridno zalivali in skrbeli, da ni bil v plevelu. Pomembno je tudi, kateri dan izberemo za pobiranje....
Medtem ko smo od začetka junija zgodnji krompir pobirali kar na roke, smo si zdaj privoščili nekoliko razkošja in preostanek pobrali s kombajnom.
Te dni čakamo na žetev ječmena, ki bo najbrž že ta teden. Sprehodili smo se tudi po ostalih njivah. Ker je pogled na zrelo žito res nekaj najlepšega, spodaj nekaj...
Pira je prav posebno žito. V nasprotju s pšenico pire skozi skoletja niso selekcionirali in se je zato ohranila v svoji prvotni obliki. Posebna je tudi zaradi luščine, ki zrno...