Žetev pire na kmetiji Klepec

Žetev pire na kmetiji Klepec

Žetev je na vsaki kmetiji največji praznik. Je dan hvaležnosti. Pa tudi dan, ko se pokaže, če smo skozi leto z žitom prav ravnali, za njega dobro skrbeli. In seveda, če je bila Narava do nas dobra in radodarna.

Spodaj delimo nekaj utrinkov iz žetve ene izmed naših njiv pire.

Pira po žetvi zahteva luščenje, potem pa ustrezno skladiščenje in pripravo na nadaljnjo predelavo.

Žetev pire iz zraka

Nadaljuj z branjem
Kmetija Klepec je prejemnik prestižne nagrade za najbolj inovativen izdelek 2020

Kmetija Klepec je prejemnik prestižne nagrade za najbolj inovativen izdelek 2020

Kmetija Klepec je danes prejela nagrado za eno izmed najbolj inovativnih živil leta 2020 v Sloveniji.

Inštitut za nutricionistiko je že šesto leto zapored podelil nagrade za najbolj inovativna živila, ki so bila proizvedena v Sloveniji.

Nadaljuj z branjem
Naše žitne njive v juniju

Naše žitne njive v juniju

Kako lepo se je v začetku junija sprehoditi po žitnih poljih in občudovati rastline, ki se že pripravljajo na žetev! Pogled popestrijo še cvetovi maka, cvetoče kamilice in gozdne jagode, ki rastejo nedaleč stran.

Z razlogom nam pripovedujete, da so naše moke nekaj posebnega.

Na kmetiji je res lepo, pridi na sprehod po naših njivah tudi ti in poglej spodnje fotografije.

žitno klasje zori

Nadaljuj z branjem
Na kmetiji Klepec dobiš domače testenine brez jajc (ja, tudi ajdove!)

Na kmetiji Klepec dobiš domače testenine brez jajc (ja, tudi ajdove!)

Bilo je več kot pol leta nazaj, nekdo je pri družinskem kosilu brez posebnega uvoda prišel na idejo kako bi bilo, če bi izdelovali svoje testenine. Pri nas takšne debate niso nič posebnega, vedno v zraku visi kakšna nova zamisel in želja po izboljšavah in novostih. Nekatere so zatrte v kali, nekatere se dolgo razvijajo, za nekatere pa se potem sprašujemo zakaj se nismo spomnili že prej. A ta zamisel o testeninah je bila začuda vsem všeč. Takoj se je sicer pojavilo vprašanje kako bomo še to zmogli, saj je naša ponudba, to nam morate priznati, res zelo pestra.

domače testenine iz kmetije Klepec

A beseda na besedo in nekaj tednov kasneje ...

Nadaljuj z branjem
Sprehod po žitnih njivah kmetije Klepec

Sprehod po žitnih njivah kmetije Klepec

Nekaj čarobnega se zgodi ob pogledu na žita, ki zorijo, se nastavljajo soncu in plapolajo v vetru. Na kmetiji radi pokažemo kaj delamo in kako potekajo naši dnevi. Tokrat bi radi pokazali žita, ki se bohotijo na poljih ob Kolpi. Mogoče je največja posebnost naše kmetije prav v tem, da surovine za vse izdelke narastejo na naših poljih (izjeme so redke, vendar pa o njih na glas povemo, kot npr. pri orehovem olju.)

Težko je lepoto ujeti v nekaj fotografij, a potrudili smo se po najboljših močeh :-)

 Kamut - pšenica Khorasan

polje kamuta - pšenice Khorasan na kmetiji Klepec

 

Nadaljuj z branjem
Prenova prodajalne na kmetiji

Prenova prodajalne na kmetiji

V letu 2017 se na kmetiji Klepec vse bolj posvečamo pridelavi in predelavi žit ter stiskanju hladno stisnjenih olj. Pridelavi sveže zelenjave namenjamo vse manj pozornosti, saj enostavno ne uspemo narediti vsega dela, ki nas priganja na njivah in v predelavi.

Ponudba sveže zmletih domačih mok, zdrobov in kaš se vztrajno dopolnjuje in povečuje, zato je bil že skrajni čas tudi za prenovo prodajalne na kmetiji. Srčno upamo, da se boste v prenovljeni prodajali na kmetiji počutili vsaj tako dobro kot do sedaj.

Nadaljuj z branjem
Zakaj se mi s tabo ne igramo črnega petka

Zakaj se mi s tabo ne igramo črnega petka

Pakiranje kosmičev na kmetiji Klepec

Črni petek - kaj je že to?

Zjutraj smo se zbudili in šli v našo predelavo; to je en takšen prostor, kjer v enem delu meljemo moke, v enem delu stiskamo hladno stisnjena olja in v enem delu pakiramo in pripravljamo pakete. Pogledali smo zelo natančno, a tudi na ta petek ni bilo prav nič drugače kakor ostale dni ... moka se ni sama zmlela, tudi v vrečke se ni sama nametala ... prav isto je bilo kot vse druge dni. Nobenih škratov, nobenih pridnih palčkov, nič.

Če si lahko veliki trgovci privoščijo ogromne popuste ... no, oni si jih pač privoščijo.

Mi pa ... no, naj ti povemo eno zgodbo.

Pri nas je nekoč delal nek mojster. In ker je delal že tretji precej zajeten projekt pri naši hiši, smo ga povprašali, če bomo tokrat dobili že kakšen popust. V mislih smo imeli vsaj 20%. Pa je mojster za trenutek utihnil, nas po vrsti pogledal v oči in rekel: "A veste, če vam zdaj dam popust, to pomeni, da sem vas do zdaj dvakrat okoli prinesel!"

No, zato se mi s tabo ne igramo črnega petka!

 

Nadaljuj z branjem
Hladno luščenje ajdove kaše

Hladno luščenje ajdove kaše

Na kmetiji že vrsto let sadimo ajdo in iz nje z mlinom na kamen meljemo polnozrnato ajdovo moko.

Že dolgo smo želeli imeti tudi svojo ajdovo kašo, vendar ne toplotno obdelano, temveč hladno luščeno. Takšno, kot so jo nekoč jedli v naših krajih. Ajda in jedi, narejene iz nje, namreč dvigujejo nivo energije.

Hladno luščena ajdova kaša zdaj končno v ponudbi!

Hladno luščenje ajdove kaše na kmetiji Klepec

Ajdova kaša med postopkom luščenja

Pregled hladno luščene ajdove kaše

 

Nadaljuj z branjem

Pridelava čaja sladkega pelina

Pridelava sladkega pelina (Artemisia annua) zahteva veliko pozornosti in skrbi. Od sejanja v februarju do žetve v septembru sladki pelin potrebuje stalno skrb. Vendar pa ima sladki pelin toliko pozitivnih učinkovin na splošno zdravje, da je ves trud poplačan.

Sladki pelin na njivi

 Čaj sladkega pelina najdeš v spletni trgovini pod imenom sladki pelin za čaj.

Nadaljuj z branjem

Pobiranje in kisanje zelja

Zelje potrebuje veliko ljubezni, tako kot vse druge vrtnine. Čez poletje smo ga pridno zalivali in skrbeli, da ni bil v plevelu. Pomembno je tudi, kateri dan izberemo za pobiranje. Njegova obstojnost je namreč od tega zelo odvisna. Zelja ne umivamo, temveč zgolj odstranimo zunanje liste.

Nadaljuj z branjem

Pobiranje krompirja

Medtem ko smo od začetka junija zgodnji krompir pobirali kar na roke, smo si zdaj privoščili nekoliko razkošja in preostanek pobrali s kombajnom.

pobiranje zgodnjega krompirja na kmetiji Klepec

zgodnji krompir gre v gajbice

 

Nadaljuj z branjem

Kako izgledajo njive žit v začetku junija

Te dni čakamo na žetev ječmena, ki bo najbrž že ta teden. Sprehodili smo se tudi po ostalih njivah. Ker je pogled na zrelo žito res nekaj najlepšega, spodaj nekaj fotografij. Prepoznaš vse vrste žita?

 

Kamut

Kamut smo letos sejali prvič. Povsem presenetil nas je s svojo višino, kamutovi klasi so namreč v višini ramen. Predvidena žetev kamuta je takoj po žetvi pšenice, torej v sredini julija.

Kamut je sicer zelo staro žito, ki naj bi ga prinesli iz Egipta in ga v naših koncih nismo poznali. A kot lahko vidite spodaj, se tudi v Beli krajini zelo dobro počuti. Tega smo zelo veseli, saj je kamut zelo okusen kot zdrob, s kamutovo moko lahko v večini receptov nadomestimo belo moko, s kamutovim zrnjem pa popestrimo vse jedi, kjer bi sicer uporabili riž.

Polje, kjer raste kamut // kmetija Klepec

Kamut na njivi // kmetija Klepec

klas kamuta pred žetvijo // kmetija Klepec

 

Pira

Pira je stara sorta pšenice, kmetje jo radi sejemo, saj ni občutljiva na neugodne vremenske razmere. Žanjemo jo za pšenico, navadno v začetku avgusta.

Da pa vseeno ne bi bilo preveč enostavno, je pred uporabo pirinega zrnja nujno luščenje .(Preberi več o tem, kako luščimo piro.) Pira je namreč posebna po tem, da je zrno pire obdano s plevami, Za krmo živali se sicer lahko uporabi neoluščeno seme, a za pirino moko in zdrob je luščenje obvezno.

njiva pire na kmetiji Klepec

Pira v rasti na kmetiji Klepec

 

Klas pire med rastjo na kmetiji Klepec

Konoplja

Mogoče boste nekateri še najlažje prepoznali to, kar raste na spodnji njivi? Oblika listov na tretji fotografiji je zelo zgovorna. Govorimo namreč o konoplji.

Njiva industrijske konoplje na kmetiji Klepec

Industrijska konoplja v rasti na kmetiji Klepec

industrijska konoplja med rastjo na kmetiji Klepec

Lan

Bela krajina je bila ne dolgo nazaj poznana po lanu in lanenih izdelkih; izdelovali so predvsem platno in oblačila pa tudi posteljnino, naše babice so jim rekle "hodne plahte". 

Na kmetiji smo letos lan zasadili predvsem zaradi želje po domačem hladno stiskanem lanenem olju in laneni moki. Lan je namreč med drugim odličen vir omega-3 maščobnih kislin (takšnih, kot jih najdemo v ribah, a brez bojazni, da bi bile obremenjene s težkimi kovinami). Lan odlično vpliva tudi na prebavo.

Lan je šele v začetku cvetenja. Spodaj par fotografij cvetenja lanu za pokušino, več pa v prihodnjih dneh. 

Nadaljuj z branjem
17 results
Left Nadaljuj z nakupovanjem
Tvoje naročilo

V košarici nimaš še nobenega izdelka