Kmetija Klepec je prejemnik prestižne nagrade za najbolj inovativen izdelek 2020

Kmetija Klepec je prejemnik prestižne nagrade za najbolj inovativen izdelek 2020

Kmetija Klepec je danes prejela nagrado za eno izmed najbolj inovativnih živil leta 2020 v Sloveniji.

Inštitut za nutricionistiko je že šesto leto zapored podelil nagrade za najbolj inovativna živila, ki so bila proizvedena v Sloveniji.

Nadaljuj z branjem
Naše žitne njive v juniju

Naše žitne njive v juniju

Kako lepo se je v začetku junija sprehoditi po žitnih poljih in občudovati rastline, ki se že pripravljajo na žetev! Pogled popestrijo še cvetovi maka, cvetoče kamilice in gozdne jagode, ki rastejo nedaleč stran.

Z razlogom nam pripovedujete, da so naše moke nekaj posebnega.

Na kmetiji je res lepo, pridi na sprehod po naših njivah tudi ti in poglej spodnje fotografije.

 

žitno polje in cvetoči mak

cvetoči mak na njivi kmetije Klepec

njive na kmetiji Klepec

žita na kmetiji Klepec

žitna njiva

njiva na kmetiji Klepec

njiva žita na kmetiji Klepec

 

kmetija Klepec

njiva z žitom

njiva konoplje

žito pred žetvijo

žitno polje

 žitna njiva

polje z žiti 

žitno klasje zori

njiva z žiti

njiva žit

žitna njiva

 

Nadaljuj z branjem
Na kmetiji Klepec dobiš domače testenine brez jajc (ja, tudi ajdove!)

Na kmetiji Klepec dobiš domače testenine brez jajc (ja, tudi ajdove!)

Bilo je več kot pol leta nazaj, nekdo je pri družinskem kosilu brez posebnega uvoda prišel na idejo kako bi bilo, če bi izdelovali svoje testenine. Pri nas takšne debate niso nič posebnega, vedno v zraku visi kakšna nova zamisel in želja po izboljšavah in novostih. Nekatere so zatrte v kali, nekatere se dolgo razvijajo, za nekatere pa se potem sprašujemo zakaj se nismo spomnili že prej. A ta zamisel o testeninah je bila začuda vsem všeč. Takoj se je sicer pojavilo vprašanje kako bomo še to zmogli, saj je naša ponudba, to nam morate priznati, res zelo pestra.

domače testenine iz kmetije Klepec

A beseda na besedo in nekaj tednov kasneje je bil aparat za izdelavo testenin že na kmetiji. Volja je bila močna, a nikakor nismo našli pol dneva časa, da bi testirali recepture. Minil je mesec, minila sta dva meseca, aparat pa je še kar čakal na svoj prvi testni dan. Vmes smo naročili in preštudirali literaturo, v poznih večernih urah pregledali ničkoliko posnetkov, a aparat je še vedno čakal.

domače okusne testenine

Potem pa je prišel konec poletja, ko je dela na naši kmetiji največ - poleg sprotnega mletja mok in stiskanja olj se pobirajo pridelki z njive, žanjejo, čistijo in skladiščijo se žita, pobira se sladki pelin ... In med vso to akcijo smo našli čas, še sami ne vemo kako, da smo naredili lepo število testnih serij testenin, jih poslali zvestim strankam v oceno, jih ničkolikokrat skuhali in preverjali, da je to res tako kot smo hoteli.

testenine s kmetije Klepec

In tako vam lahko zdaj s ponosom predstavimo domače testenine s kmetije Klepec!

Testenine so narejene iz domačih, sveže zmletih mok. Vsa žita so narasla na naših belokranjskih poljih. Testenine so narejene brez jajc, saj se zavedamo, da je povpraševanja po brezjajčnih izdelkih vse več.

Domače pirine testenine

Narejene iz domače polnozrnate pirine moke in brez jajc. Testenine seveda vsebujejo gluten.

domače pirine testenine

 Domače pirine testenine z aktivnim ogljem

Črne testenine so prav tako narejene iz polnozrnate pirine moke, dodano pa jim je še aktivno oglje. Aktivno oglje nase veže strupe, ki so prisotni v telesu in jih pomaga izločiti iz telesa. Testenine poskrbijo za zanimiv kontrast na krožniku, primerne pa so za vse vrste omak.

Domače pšenične testenine z bučnimi semeni 

Za vse vas, ki se na okuse bolj posebnih mok še privajate, smo naredili testenine iz polnozrnate pšenične moke z bučnimi semeni.

domače pšenične testenine z bučnimi semeni

Domače kamutove testenine

Kamut imenujemo tudi pšenica khorasan in gre za starodavno žito, ki je zadnja leta vse bolj priljubljeno. Po sestavi je še najbolj podoben bolj poznani pšenici durum. Testenine ne vsebujejo jajc, imajo pa gluten.

domače kamutove testenine s kmetije Klepec

 Domače ajdove testenine z lanenimi semeni

Ajdove testenine brez jajc so bile ena izmed naših osnovnih želja, ko smo se odločili za proizvodnjo domačih testenin. Po izkušnjah mnogih namreč vemo kako omejen je lahko jedilnik, ko je treba upoštevati stroge omejitve glede prehrane brez jajc in brez glutena. V naših ajdovih testeninah je tako uporabljena izključno 100% ajdova moka, ki jo sami pridelamo in zmeljemo, tako da ni prav nič zmešana z nobeno drugo moko. Dodamo še domača zmleta lanena semena, ki so narasla na naših poljih ob Kolpi. Ajdove testenine so seveda nekoliko bolj krhke od ostalih, okus pa je zelo poln.

ajdove testenine brez jajc

Nadaljuj z branjem
Sprehod po žitnih njivah kmetije Klepec

Sprehod po žitnih njivah kmetije Klepec

Nekaj čarobnega se zgodi ob pogledu na žita, ki zorijo, se nastavljajo soncu in plapolajo v vetru. Na kmetiji radi pokažemo kaj delamo in kako potekajo naši dnevi. Tokrat bi radi pokazali žita, ki se bohotijo na poljih ob Kolpi. Mogoče je največja posebnost naše kmetije prav v tem, da surovine za vse izdelke narastejo na naših poljih (izjeme so redke, vendar pa o njih na glas povemo, kot npr. pri orehovem olju.)

Težko je lepoto ujeti v nekaj fotografij, a potrudili smo se po najboljših močeh :-)

Žita že tretje leto pridelujemo po načelih ekološkega kmetijstva, tako da letos ob žetvi končno pričakujemo tudi ustrezen certifikat, ki potrjuje ekološko pridelavo žit

 

Kamut - pšenica Khorasan

polje kamuta - pšenice Khorasan na kmetiji Klepec

Kamut pšenica Khorasan s kmetije Klepec

Kamut oz. pšenica Khorasan je zelo priljubljeno žito. Na kmetiji ga uporabljamo v skoraj vseh jedeh, kjer bi sicer uporabili belo moko. Kamut pri peki nase veže nekoliko več tekočine, zato moramo klasične recepte nekoliko prilagoditi. Ker je kamut po sestavi zelo podoben pšenici Durum, se odlično obnese pri pripravi vseh vrst testenin. Radi ga imamo tudi v obliki zdroba ali pa zrnje skuhamo namesto riža ali v kombinaciji z njim. 

njiva kamuta na kmetiji Klepec ob Kolpi

 kamut v zrnju

polnozrnat kamutov zdrob

polnozrnata kamutova moka

klas kamuta na poljih kmetije Klepec
Pšenica

polje pšenice na kmetiji Klepec

V spletni trgovini najdeš polnozrnat pšenični zdrob, v prodajalni na kmetiji pa tudi polnozrnato pšenično moko. Po želji lahko pšenično moko dodamo tudi k spletnemu naročilu. 

polnozrnat pšenični zdrob

pšenica na kmetiji Klepec

 
Koruza

koruza trdinka na kmetiji Klepec

Če smo včasih koruzo pridelovali predvsem za krmo živali, zdaj koruzo trdinko sadimo predvsem za polento, ki jo zelo pohvalite. Koruza je seveda gensko nespremenjena.

 polnozrnata koruzna moka

 domača polenta

polje koruze trdinke na kmetiji Klepec

Lan

laneno polje na kmetiji Klepec

Mogoče najlepše polje v tem letnem času pa je laneno polje! Modri cvetovi se dopoldne odprejo sončnim žarkom in prav nič čudnega ni, da je v ljudskem izročilu toliko pesmi, ki opevajo laneno polje.

laneno polje ob Kolpi

lan na kmetiji Klepec

 lanena semena

 hladno stisnjeno laneno olje

 lanena moka

 smuti mix

lan v cvetenju

 

Ječmen

polje ječmena

Ječmen je nekoliko po krivem zapostavljeno žito. Odlično se obnese v kombinaciji s pšenično ali pa kamutovo moko, npr. v kruhu ali palačinkah. Včasih smo iz njega naredili predvsem domači ješprenj, v zadnjem času pa radi posegate po tsampi, to je domač nadomestek instant kašic, narejena pa je zgolj iz ječmena.

ječmen na kmetiji Klepec

 polnozrnata ječmenova moka

 domači ješprenj

 tsampa - pražena ječmenova moka

 tsampa z orehi

ječmen na kmetiji Klepec

Konoplja

njiva konoplje na kmetiji Klepec

konoplja na kmetiji Klepeckonopljina moka

 konopljini proteini

 neoluščena konopljina semena

 oluščena konopljina semena

 hladno stisnjeno konopljino olje

konoplja na njivi

Pira
njiva pire na kmetiji Klepec

njiva zasajena s piro ob Kolpi v Beli krajini

 pira v zrnju

 polnozrnata pirina moka

 polnozrnat pirin zdrob

 domači pirini kosmiči

pira na kmetiji Klepec

 

Proso

njiva na kateri raste proso

 polnozrnata prosena moka

 prosena kaša

proso

Soja

soja na njivi na kmetiji Klepec

 soja v zrnju

 sojin zdrob

 sojina moka

soja na kmetiji Klepec

Nadaljuj z branjem
Prenova prodajalne na kmetiji

Prenova prodajalne na kmetiji

V letu 2017 se na kmetiji Klepec vse bolj posvečamo pridelavi in predelavi žit ter stiskanju hladno stisnjenih olj. Pridelavi sveže zelenjave namenjamo vse manj pozornosti, saj enostavno ne uspemo narediti vsega dela, ki nas priganja na njivah in v predelavi.

Ponudba sveže zmletih domačih mok, zdrobov in kaš se vztrajno dopolnjuje in povečuje, zato je bil že skrajni čas tudi za prenovo prodajalne na kmetiji. Srčno upamo, da se boste v prenovljeni prodajali na kmetiji počutili vsaj tako dobro kot do sedaj.

prenovljena prodajalna na kmetiji

domače moke v prodajalni na kmetiji Klepec

ohranjen kolovrat v prodajalni na kmetiji Klepec

Idejo za način prenove smo dobili ob poslušanju potopisnega predavanja o potovanju po Južnoafriški Republiki. Ob ogledovanju fotografij vinskih kleti in prodajaln z izdelki s farm smo nenadoma vedeli kaj si že dolgo želimo za našo prodajalno na Krasincu.

Za začetek lahko pokažemo kako je prodajalna na kmetiji izgledala čisto na začetku. Takrat si nismo v sanjah upali pomisliti kako zelo bomo skozi leta razširili našo ponudbo izdelkov na kmetiji.

prenova prodajalne na kmetiji Klepec

 mama Dragica v prodajalni na kmetiji Klepec

Tako je bilo včasih, zdaj pa je nastopil čas za spremembe. Dela smo se lotili takoj po novem letu. Vreme nam sicer ni najbolj šlo na roko, saj je bilo pošteno mrzlo med brušenjem, barvanjem in beljenjem, a pravijo, da kjer je volja tam je pot.

Priprava lesne obloge za prodajalno na kmetiji

Na prvi pogled izgleda kot da smo na smučanju, hehe. A hoteli smo, da se les pokaže v vsej svoji lepoti.

 

testiranje barvne kombinacije

Ne bodi len, vzeli smo čopiče, krpe in se lotili stene.

Tone in Jože vsak v svojem elementu, mojstra za vse!

Zidanje stene iz starih opečnih zidakov

Rdeči opečnati zidaki so stari več kakor sto let in so bili seveda ročno narejeni. Ko se je podiralo staro gospodarsko poslopje, smo jih očistili in spravili, zdaj pa so našli svoje novo poslanstvo.

 

prenova prodajalne na domu

Plan razporeditve polic na steni v prodajalni

Razporeditev polic ni naključna!

prenova prodajalne na kmetiji Klepec

Čas za montažo polic v prodajalni

Dobrodošli!

prenovljena prodajalna na kmetiji

 

Nadaljuj z branjem
Zakaj se mi s tabo ne igramo črnega petka

Zakaj se mi s tabo ne igramo črnega petka

Pakiranje kosmičev na kmetiji Klepec

Črni petek - kaj je že to?

Zjutraj smo se zbudili in šli v našo predelavo; to je en takšen prostor, kjer v enem delu meljemo moke, v enem delu stiskamo hladno stisnjena olja in v enem delu pakiramo in pripravljamo pakete. Pogledali smo zelo natančno, a tudi na ta petek ni bilo prav nič drugače kakor ostale dni ... moka se ni sama zmlela, tudi v vrečke se ni sama nametala ... prav isto je bilo kot vse druge dni. Nobenih škratov, nobenih pridnih palčkov, nič.

Če si lahko veliki trgovci privoščijo ogromne popuste ... no, oni si jih pač privoščijo.

Mi pa ... no, naj ti povemo eno zgodbo.

Pri nas je nekoč delal nek mojster. In ker je delal že tretji precej zajeten projekt pri naši hiši, smo ga povprašali, če bomo tokrat dobili že kakšen popust. V mislih smo imeli vsaj 20%. Pa je mojster za trenutek utihnil, nas po vrsti pogledal v oči in rekel: "A veste, če vam zdaj dam popust, to pomeni, da sem vas do zdaj dvakrat okoli prinesel!"

No, zato se mi s tabo ne igramo črnega petka!

 

Nadaljuj z branjem
Hladno luščenje ajdove kaše

Hladno luščenje ajdove kaše

Na kmetiji že vrsto let sadimo ajdo in iz nje z mlinom na kamen meljemo polnozrnato ajdovo moko.

Že dolgo smo želeli imeti tudi svojo ajdovo kašo, vendar ne toplotno obdelano, temveč hladno luščeno. Takšno, kot so jo nekoč jedli v naših krajih. Ajda in jedi, narejene iz nje, namreč dvigujejo nivo energije.

Hladno luščena ajdova kaša zdaj končno v ponudbi!

Hladno luščenje ajdove kaše na kmetiji Klepec

Ajdova kaša med postopkom luščenja

Pregled hladno luščene ajdove kaše

 

Nadaljuj z branjem

Pridelava čaja sladkega pelina

Pridelava sladkega pelina (Artemisia annua) zahteva veliko pozornosti in skrbi. Od sejanja v februarju do žetve v septembru sladki pelin potrebuje stalno skrb. Vendar pa ima sladki pelin toliko pozitivnih učinkovin na splošno zdravje, da je ves trud poplačan.

Sladki pelin na njivi

 Čaj sladkega pelina najdeš v spletni trgovini pod imenom sladki pelin za čaj.

Nadaljuj z branjem

Pobiranje in kisanje zelja

Zelje potrebuje veliko ljubezni, tako kot vse druge vrtnine. Čez poletje smo ga pridno zalivali in skrbeli, da ni bil v plevelu. Pomembno je tudi, kateri dan izberemo za pobiranje. Njegova obstojnost je namreč od tega zelo odvisna. Zelja ne umivamo, temveč zgolj odstranimo zunanje liste.

pobiranje zelja na kmetiji Klepec

 Glavo zelja nekoliko nagnemo in z enim gibom odrežemo.

 rezanje glave zelja

 Zelju odstranimo zunanje umazane liste in preverimo, da je zdravo.

Kot najhitrejši način kako zelje naložimo v boks palete se je izkazalo "žoganje". Je treba biti kar hiter, zeljna glava je namreč kar precej težja od navadne žoge. :-) 

Zlaganje zelja v paleto.

 

 

 

 

 

Kocen in umazane liste odstranimo in vsako zeljno glavo preverimo, da je brezhibna.

 Zeljno glavo čvrsto primemo in kocen s polkrožnim rezom odstranimo

Glede na težo zeljnih glav dodamo ustrezno količino soli.

 Očiščene zeljne glave zložimo v veliko posodo in ustrezno solimo

 Zeljnim glavam za kisanje s soljo zapolnimo prostor, kjer je bil kocen

Zeljne glave so pripravljene na kisanje, zdaj je treba samo čakati

 

Nadaljuj z branjem

Pobiranje krompirja

Medtem ko smo od začetka junija zgodnji krompir pobirali kar na roke, smo si zdaj privoščili nekoliko razkošja in preostanek pobrali s kombajnom.

pobiranje zgodnjega krompirja na kmetiji Klepec

zgodnji krompir gre v gajbice

 

Nadaljuj z branjem

Kako izgledajo njive žit v začetku junija

Te dni čakamo na žetev ječmena, ki bo najbrž že ta teden. Sprehodili smo se tudi po ostalih njivah. Ker je pogled na zrelo žito res nekaj najlepšega, spodaj nekaj fotografij. Prepoznaš vse vrste žita?

 

Kamut

Kamut smo letos sejali prvič. Povsem presenetil nas je s svojo višino, kamutovi klasi so namreč v višini ramen. Predvidena žetev kamuta je takoj po žetvi pšenice, torej v sredini julija.

Kamut je sicer zelo staro žito, ki naj bi ga prinesli iz Egipta in ga v naših koncih nismo poznali. A kot lahko vidite spodaj, se tudi v Beli krajini zelo dobro počuti. Tega smo zelo veseli, saj je kamut zelo okusen kot zdrob, s kamutovo moko lahko v večini receptov nadomestimo belo moko, s kamutovim zrnjem pa popestrimo vse jedi, kjer bi sicer uporabili riž.

Polje, kjer raste kamut // kmetija Klepec

Kamut na njivi // kmetija Klepec

klas kamuta pred žetvijo // kmetija Klepec

 

Pira

Pira je stara sorta pšenice, kmetje jo radi sejemo, saj ni občutljiva na neugodne vremenske razmere. Žanjemo jo za pšenico, navadno v začetku avgusta.

Da pa vseeno ne bi bilo preveč enostavno, je pred uporabo pirinega zrnja nujno luščenje .(Preberi več o tem, kako luščimo piro.) Pira je namreč posebna po tem, da je zrno pire obdano s plevami, Za krmo živali se sicer lahko uporabi neoluščeno seme, a za pirino moko in zdrob je luščenje obvezno.

njiva pire na kmetiji Klepec

Pira v rasti na kmetiji Klepec

 

Klas pire med rastjo na kmetiji Klepec

Konoplja

Mogoče boste nekateri še najlažje prepoznali to, kar raste na spodnji njivi? Oblika listov na tretji fotografiji je zelo zgovorna. Govorimo namreč o konoplji.

Njiva industrijske konoplje na kmetiji Klepec

Industrijska konoplja v rasti na kmetiji Klepec

industrijska konoplja med rastjo na kmetiji Klepec

Lan

Bela krajina je bila ne dolgo nazaj poznana po lanu in lanenih izdelkih; izdelovali so predvsem platno in oblačila pa tudi posteljnino, naše babice so jim rekle "hodne plahte". 

Na kmetiji smo letos lan zasadili predvsem zaradi želje po domačem hladno stiskanem lanenem olju in laneni moki. Lan je namreč med drugim odličen vir omega-3 maščobnih kislin (takšnih, kot jih najdemo v ribah, a brez bojazni, da bi bile obremenjene s težkimi kovinami). Lan odlično vpliva tudi na prebavo.

Lan je šele v začetku cvetenja. Spodaj par fotografij cvetenja lanu za pokušino, več pa v prihodnjih dneh. 

Nadaljuj z branjem

Luščenje pire

Pira je prav posebno žito. V nasprotju s pšenico pire skozi skoletja niso selekcionirali in se je zato ohranila v svoji prvotni obliki. Posebna je tudi zaradi luščine, ki zrno pire ščiti vse do predelave. Zrno je zato zaščiteno pred zunanjimi vplivi. Luščine pire se ne da odstraniti zgolj z mlatenjem, ampak je potreben poseben postopek luščenja.

Na kmetiji Klepec smo se odločili, da bomo luščenje pire opravljali kar sami, saj tako poskrbimo, da je pira luščena sproti.

 

Nadaljuj z branjem
16 results
Left Nadaljuj z nakupovanjem
Tvoje naročilo

V košarici nimaš še nobenega izdelka