Prijava
Vedno sveže zmlete 100% moke iz žit z domačih polj kmetije Klepec  

Pobiranje in kisanje zelja

Objavljeno Avgust 20, 2015 | 1 komentar

Zelje potrebuje veliko ljubezni, tako kot vse druge vrtnine. Čez poletje smo ga pridno zalivali in skrbeli, da ni bil v plevelu. Pomembno je tudi, kateri dan izberemo za pobiranje. Njegova obstojnost je namreč od tega zelo odvisna. Zelja ne umivamo, temveč zgolj odstranimo zunanje liste.

pobiranje zelja na kmetiji Klepec

 Glavo zelja nekoliko nagnemo in z enim gibom odrežemo.

 rezanje glave zelja

 Zelju odstranimo zunanje umazane liste in preverimo, da je zdravo.

Kot najhitrejši način kako zelje naložimo v boks palete se je izkazalo "žoganje". Je treba biti kar hiter, zeljna glava je namreč kar precej težja od navadne žoge. :-) 

Zlaganje zelja v paleto.

 

 

 

 

 

Kocen in umazane liste odstranimo in vsako zeljno glavo preverimo, da je brezhibna.

 Zeljno glavo čvrsto primemo in kocen s polkrožnim rezom odstranimo

Glede na težo zeljnih glav dodamo ustrezno količino soli.

 Očiščene zeljne glave zložimo v veliko posodo in ustrezno solimo

 Zeljnim glavam za kisanje s soljo zapolnimo prostor, kjer je bil kocen

Zeljne glave so pripravljene na kisanje, zdaj je treba samo čakati

 

Prejšnja stran Naslednja stran

Komentarji

  • Marija Kelenc

    Dragi vsi, ki delate na kmetiji Klepec,

    zelo smo zadovoljni z izdelki, ki smo jih naročili pri vas (sladki pelin za čaj) in prijetno presenečeni nad vašo pozornostjo – darilom (polnozrnato rženo moko), ki jo bomo tudi z veseljem uporabili. Verjamemo v koristnost izdelkov za zdravje, toliko bolj, ker so pridelani s toliko vloženega truda in ljubeznijo do narave.
    Tudi sama sem kot otrok odraščala na kmetiji, v družini nas je bilo pet otrok, pomagali smo staršem in starim staršem pri delu in imeli zelo srečno otroštvo.

    Zato toliko bolj vem, koliko dela je potrebno vložiti na kmetiji, da pridete do izdelkov, ki nam jih lahko ponudite. Na tej poti vam želim še veliko vztrajnosti, veselja in seveda uspehov.
    Pa še veliko vaših izdelkov nam je zanimivih, zato se vam bomo še večkrat javili.
    Lepe pozdrave in vse dobro iz Prekmurja!

 

Odgovori

Pojdi na vrh