Pobiranje in kisanje zelja

Zelje potrebuje veliko ljubezni, tako kot vse druge vrtnine. Čez poletje smo ga pridno zalivali in skrbeli, da ni bil v plevelu. Pomembno je tudi, kateri dan izberemo za pobiranje. Njegova obstojnost je namreč od tega zelo odvisna. Zelja ne umivamo, temveč zgolj odstranimo zunanje liste.

pobiranje zelja na kmetiji Klepec

 Glavo zelja nekoliko nagnemo in z enim gibom odrežemo.

 rezanje glave zelja

 Zelju odstranimo zunanje umazane liste in preverimo, da je zdravo.

Kot najhitrejši način kako zelje naložimo v boks palete se je izkazalo "žoganje". Je treba biti kar hiter, zeljna glava je namreč kar precej težja od navadne žoge. :-) 

Zlaganje zelja v paleto.

 

 

 

 

 

Kocen in umazane liste odstranimo in vsako zeljno glavo preverimo, da je brezhibna.

 Zeljno glavo čvrsto primemo in kocen s polkrožnim rezom odstranimo

Glede na težo zeljnih glav dodamo ustrezno količino soli.

 Očiščene zeljne glave zložimo v veliko posodo in ustrezno solimo

 Zeljnim glavam za kisanje s soljo zapolnimo prostor, kjer je bil kocen

Zeljne glave so pripravljene na kisanje, zdaj je treba samo čakati

 

Nadaljuj z branjem
Left Nadaljuj z nakupovanjem
Tvoje naročilo

V košarici nimaš še nobenega izdelka