Bilo je več kot pol leta nazaj, nekdo je pri družinskem kosilu brez posebnega uvoda prišel na idejo kako bi bilo, če bi izdelovali svoje testenine. Pri nas takšne debate niso nič posebnega, vedno v zraku visi kakšna nova zamisel in želja po izboljšavah in novostih. Nekatere so zatrte v kali, nekatere se dolgo razvijajo, za nekatere pa se potem sprašujemo zakaj se nismo spomnili že prej. A ta zamisel o testeninah je bila začuda vsem všeč. Takoj se je sicer pojavilo vprašanje kako bomo še to zmogli, saj je naša ponudba, to nam morate priznati, res zelo pestra.
A beseda na besedo in nekaj tednov kasneje je bil aparat za izdelavo testenin že na kmetiji. Volja je bila močna, a nikakor nismo našli pol dneva časa, da bi testirali recepture. Minil je mesec, minila sta dva meseca, aparat pa je še kar čakal na svoj prvi testni dan. Vmes smo naročili in preštudirali literaturo, v poznih večernih urah pregledali ničkoliko posnetkov, a aparat je še vedno čakal.
Potem pa je prišel konec poletja, ko je dela na naši kmetiji največ - poleg sprotnega mletja mok in stiskanja olj se pobirajo pridelki z njive, žanjejo, čistijo in skladiščijo se žita, pobira se sladki pelin ... In med vso to akcijo smo našli čas, še sami ne vemo kako, da smo naredili lepo število testnih serij testenin, jih poslali zvestim strankam v oceno, jih ničkolikokrat skuhali in preverjali, da je to res tako kot smo hoteli.
In tako vam lahko zdaj s ponosom predstavimo domače testenine s kmetije Klepec!
Testenine so narejene iz domačih, sveže zmletih mok. Vsa žita so narasla na naših belokranjskih poljih. Testenine so narejene brez jajc, saj se zavedamo, da je povpraševanja po brezjajčnih izdelkih vse več.
Narejene iz domače polnozrnate pirine moke in brez jajc. Testenine seveda vsebujejo gluten.
Domače pirine testenine z aktivnim ogljem
Črne testenine so prav tako narejene iz polnozrnate pirine moke, dodano pa jim je še aktivno oglje. Aktivno oglje nase veže strupe, ki so prisotni v telesu in jih pomaga izločiti iz telesa. Testenine poskrbijo za zanimiv kontrast na krožniku, primerne pa so za vse vrste omak.
Domače pšenične testenine z bučnimi semeni
Za vse vas, ki se na okuse bolj posebnih mok še privajate, smo naredili testenine iz polnozrnate pšenične moke z bučnimi semeni.
Kamut imenujemo tudi pšenica khorasan in gre za starodavno žito, ki je zadnja leta vse bolj priljubljeno. Po sestavi je še najbolj podoben bolj poznani pšenici durum. Testenine ne vsebujejo jajc, imajo pa gluten.
Domače ajdove testenine z lanenimi semeni
Ajdove testenine brez jajc so bile ena izmed naših osnovnih želja, ko smo se odločili za proizvodnjo domačih testenin. Po izkušnjah mnogih namreč vemo kako omejen je lahko jedilnik, ko je treba upoštevati stroge omejitve glede prehrane brez jajc in brez glutena. V naših ajdovih testeninah je tako uporabljena izključno 100% ajdova moka, ki jo sami pridelamo in zmeljemo, tako da ni prav nič zmešana z nobeno drugo moko. Dodamo še domača zmleta lanena semena, ki so narasla na naših poljih ob Kolpi. Ajdove testenine so seveda nekoliko bolj krhke od ostalih, okus pa je zelo poln.
Vsekakor bom ajdove testenine poskusila. Vesela sem, da sem prebrala članek o njih. Imam celiakijo, že leta ne smem glutena, ampak zelo se zavedam, da veliki proizvjalci brezglutenske moke,testenin, kruhov to lahko zagotovijo, o kakšni odsotnosti škropiv, aditivov in podobnega pa lahko le sanjamo.
Priznam, skeptično sem prebrala 100% ajdova moka, A po Žgancih ni bilo nobenih težav. Super.
Super zadeva LP irena