Kako izgledajo njive žit v začetku junija

Te dni čakamo na žetev ječmena, ki bo najbrž že ta teden. Sprehodili smo se tudi po ostalih njivah. Ker je pogled na zrelo žito res nekaj najlepšega, spodaj nekaj fotografij. Prepoznaš vse vrste žita?

 

Kamut

Kamut smo letos sejali prvič. Povsem presenetil nas je s svojo višino, kamutovi klasi so namreč v višini ramen. Predvidena žetev kamuta je takoj po žetvi pšenice, torej v sredini julija.

Kamut je sicer zelo staro žito, ki naj bi ga prinesli iz Egipta in ga v naših koncih nismo poznali. A kot lahko vidite spodaj, se tudi v Beli krajini zelo dobro počuti. Tega smo zelo veseli, saj je kamut zelo okusen kot zdrob, s kamutovo moko lahko v večini receptov nadomestimo belo moko, s kamutovim zrnjem pa popestrimo vse jedi, kjer bi sicer uporabili riž.

Polje, kjer raste kamut // kmetija Klepec

Kamut na njivi // kmetija Klepec

klas kamuta pred žetvijo // kmetija Klepec

 

Pira

Pira je stara sorta pšenice, kmetje jo radi sejemo, saj ni občutljiva na neugodne vremenske razmere. Žanjemo jo za pšenico, navadno v začetku avgusta.

Da pa vseeno ne bi bilo preveč enostavno, je pred uporabo pirinega zrnja nujno luščenje .(Preberi več o tem, kako luščimo piro.) Pira je namreč posebna po tem, da je zrno pire obdano s plevami, Za krmo živali se sicer lahko uporabi neoluščeno seme, a za pirino moko in zdrob je luščenje obvezno.

njiva pire na kmetiji Klepec

Pira v rasti na kmetiji Klepec

 

Klas pire med rastjo na kmetiji Klepec

Konoplja

Mogoče boste nekateri še najlažje prepoznali to, kar raste na spodnji njivi? Oblika listov na tretji fotografiji je zelo zgovorna. Govorimo namreč o konoplji.

Njiva industrijske konoplje na kmetiji Klepec

Industrijska konoplja v rasti na kmetiji Klepec

industrijska konoplja med rastjo na kmetiji Klepec

Lan

Bela krajina je bila ne dolgo nazaj poznana po lanu in lanenih izdelkih; izdelovali so predvsem platno in oblačila pa tudi posteljnino, naše babice so jim rekle "hodne plahte". 

Na kmetiji smo letos lan zasadili predvsem zaradi želje po domačem hladno stiskanem lanenem olju in laneni moki. Lan je namreč med drugim odličen vir omega-3 maščobnih kislin (takšnih, kot jih najdemo v ribah, a brez bojazni, da bi bile obremenjene s težkimi kovinami). Lan odlično vpliva tudi na prebavo.

Lan je šele v začetku cvetenja. Spodaj par fotografij cvetenja lanu za pokušino, več pa v prihodnjih dneh. 

Tvoj komentar

Left Nadaljuj z nakupovanjem
Tvoje naročilo

V košarici nimaš še nobenega izdelka