Sprehod po žitnih njivah kmetije Klepec

Sprehod po žitnih njivah kmetije Klepec

Nekaj čarobnega se zgodi ob pogledu na žita, ki zorijo, se nastavljajo soncu in plapolajo v vetru. Na kmetiji radi pokažemo kaj delamo in kako potekajo naši dnevi. Tokrat bi radi pokazali žita, ki se bohotijo na poljih ob Kolpi. Mogoče je največja posebnost naše kmetije prav v tem, da surovine za vse izdelke narastejo na naših poljih (izjeme so redke, vendar pa o njih na glas povemo, kot npr. pri orehovem olju.)

Težko je lepoto ujeti v nekaj fotografij, a potrudili smo se po najboljših močeh :-)

Žita že tretje leto pridelujemo po načelih ekološkega kmetijstva, tako da letos ob žetvi končno pričakujemo tudi ustrezen certifikat, ki potrjuje ekološko pridelavo žit

 

Kamut - pšenica Khorasan

polje kamuta - pšenice Khorasan na kmetiji Klepec

Kamut pšenica Khorasan s kmetije Klepec

Kamut oz. pšenica Khorasan je zelo priljubljeno žito. Na kmetiji ga uporabljamo v skoraj vseh jedeh, kjer bi sicer uporabili belo moko. Kamut pri peki nase veže nekoliko več tekočine, zato moramo klasične recepte nekoliko prilagoditi. Ker je kamut po sestavi zelo podoben pšenici Durum, se odlično obnese pri pripravi vseh vrst testenin. Radi ga imamo tudi v obliki zdroba ali pa zrnje skuhamo namesto riža ali v kombinaciji z njim. 

njiva kamuta na kmetiji Klepec ob Kolpi

 kamut v zrnju

polnozrnat kamutov zdrob

polnozrnata kamutova moka

klas kamuta na poljih kmetije Klepec
Pšenica

polje pšenice na kmetiji Klepec

V spletni trgovini najdeš polnozrnat pšenični zdrob, v prodajalni na kmetiji pa tudi polnozrnato pšenično moko. Po želji lahko pšenično moko dodamo tudi k spletnemu naročilu. 

polnozrnat pšenični zdrob

pšenica na kmetiji Klepec

 
Koruza

koruza trdinka na kmetiji Klepec

Če smo včasih koruzo pridelovali predvsem za krmo živali, zdaj koruzo trdinko sadimo predvsem za polento, ki jo zelo pohvalite. Koruza je seveda gensko nespremenjena.

 polnozrnata koruzna moka

 domača polenta

polje koruze trdinke na kmetiji Klepec

Lan

laneno polje na kmetiji Klepec

Mogoče najlepše polje v tem letnem času pa je laneno polje! Modri cvetovi se dopoldne odprejo sončnim žarkom in prav nič čudnega ni, da je v ljudskem izročilu toliko pesmi, ki opevajo laneno polje.

laneno polje ob Kolpi

lan na kmetiji Klepec

 lanena semena

 hladno stisnjeno laneno olje

 lanena moka

 smuti mix

lan v cvetenju

 

Ječmen

polje ječmena

Ječmen je nekoliko po krivem zapostavljeno žito. Odlično se obnese v kombinaciji s pšenično ali pa kamutovo moko, npr. v kruhu ali palačinkah. Včasih smo iz njega naredili predvsem domači ješprenj, v zadnjem času pa radi posegate po tsampi, to je domač nadomestek instant kašic, narejena pa je zgolj iz ječmena.

ječmen na kmetiji Klepec

 polnozrnata ječmenova moka

 domači ješprenj

 tsampa - pražena ječmenova moka

 tsampa z orehi

ječmen na kmetiji Klepec

Konoplja

njiva konoplje na kmetiji Klepec

konoplja na kmetiji Klepeckonopljina moka

 konopljini proteini

 neoluščena konopljina semena

 oluščena konopljina semena

 hladno stisnjeno konopljino olje

konoplja na njivi

Pira
njiva pire na kmetiji Klepec

njiva zasajena s piro ob Kolpi v Beli krajini

 pira v zrnju

 polnozrnata pirina moka

 polnozrnat pirin zdrob

 domači pirini kosmiči

pira na kmetiji Klepec

 

Proso

njiva na kateri raste proso

 polnozrnata prosena moka

 prosena kaša

proso

Soja

soja na njivi na kmetiji Klepec

 soja v zrnju

 sojin zdrob

 sojina moka

soja na kmetiji Klepec

Nadaljuj z branjem
Hladno stiskanje lanenega olja

Hladno stiskanje lanenega olja

Ni vseeno kako je laneno olje stisnjeno!

Hladno stiskanje lanenega olja

Na kmetiji Klepec stiskamo hladno stisnjena olja na stiskalnici Kek nemškega proizvajalca, kar je ena izmed redkih modelov stiskalnic, ki zagotavlja stiskanje olja med 26 in 32 °C. Med hladno stisnjena olja se namreč štejejo tista olja, ki so stisnjena do 38 °C. Nekateri proizvajalci sicer trdijo, da je hladno stisnjeno olje do temperature 45 °C, a temu žal ni tako.

Laneno olje mora biti nujno hladno stisnjeno

Če hočemo pridobiti hladno stisnjeno olje, stiskalnica nikakor ne sme imeti grelcev. To zveni logično, a v praksi je zelo drugače. Poznamo dva tipa stiskalnic za stiskanje olj; prvi tip cenejših stiskalnic, je bolj dostopen in na žalost zelo razširjen, stiskalnice so tudi do 4x cenejše. Ostanek pri stiskanju (tropine) je v obliki briketov, skoraj vse takšne stiskalnice imajo na sebi grelec, ki dodatno greje glavo. Nekatere takšne stiskalnice olje grejejo med celotnim procesom stiskanja olja, nekatere pa v začetnem delu stiskanja. Temperature »hladno« stisnjenega olja pri cenenih stiskalnicah lahko dosežejo tudi vrtoglavih 80 °C. S takšnimi olji si žal v telesu naredimo mnogo več škode kot koristi. Segrevana in neprimerno skladiščena olja so neprijetnega vonja in okusa.

Drugi tip stiskalnic (med katere spada tudi naša stiskalnica) za svoje delovanje ne potrebuje nobenega grelca, saj je mehanski princip stiskanja oz. odvajanja tropin drugačen. Tropine se ne izločajo v obliki briketov, temveč jih stiskalnica izloča po obodu in tropine dobimo v obliki moke. Tovrstno olje se pri stiskanju ne segreva. Olje je izredno prijetnega vonja in spominja na arašide, orehe, lešnike in čokolado.

Laneno olje se pri stiskanju ne sme segrevati

Zahtevajte le najboljše zase. Preverite kaj vaš proizvajalec lanenega olja razume kot »hladno« stisnjeno olje in se prepričajte kakšno stiskalnico uporablja. Le tako bo vaše telo imelo resnične koristi od uživanja lanenega olja.

Hladno stisnjeno laneno olje s kmetije Klepec

Nadaljuj z branjem
Left Nadaljuj z nakupovanjem
Tvoje naročilo

V košarici nimaš še nobenega izdelka