Zakaj konopljino in laneno olje

Največ sončnih žarkov narava shrani v oljih, teh pa je največ v semenih, jedrcih in nekaterih plodovih.Za olja lahko rečemo kar, da so utekočinjena svetloba. Prav olja so najboljši nosilci vitaminov A, E in D, ki so vsi po vrsti zelo pomembni za vzdrževanje imunskega sistema, ohranjanje gostote kosti in hormonskega ravnovesja.

Laneno in konopljino seme ter olje imajo močno protivnetno delovanje, zraven tega pa naše celice varujejo pred prostimi radikali. Raziskave kažejo, da lahko pomagajo tudi kot zaščita pred nekaterimi vrstami kožnega raka.

Omega-3 in omega-6 so večkrat nenasičene maščobe, od katerih so nekatere vrste za nas esencialne. To pomeni, da so nam potrebne za nekatere funkcije v telesu in da jih naše telo ne more proizvesti, zato jih moramo vnesti s hrano.

 

Današnja sodobna procesirana prehrana je zelo revna z omega-3, vsebuje pa preveč omega-6 maščobnih kislin. Popolno bi bilo, da bi sledili svojim prednikom in uravnotežili razmerje med obema. V preteklosti, ko so ljudje uživali  pravo izvorno hrano iz rib, mesa pašnih živali in jajc prostih kokoši, so v telo vnašali optimalno razmerje med maščobnimi kislinami omega-6 in omega-3 in sicer 1:1. Se pravi, da so dobivali enako količino enih in drugih. V drugi polovici 20. stoletja se je občutno povečalo uživanje rastlinskih olj, margarine in žitaric in razmerje se je spremenilo na 20:1, kar pomeni, da s hrano zaužijemo dvajsetkrat več maščobnih kislin omega-6 kot omega-3. Sorazmerno s tem pojavom se je v tem času začelo hitro širjenje bolezni srca in ožilja, sladkorne bolezni in raka.

 

Nesorazmerje med maščobnimi kislinami omega-6 in omega-3 ob čezmernem vnosu sladkorja in škroba predstavlja enega največjih problemov sodobne prehrane. Odvečne molekule sladkorja se namreč vežejo na različne proteine, ki poškodujejo stene krvnih žil. Zaradi ponavljajočih se poškodb se na stenah žil prično vnetni procesi, kar predstavlja začetek nastajanja oblog. Zaradi odvečnih omega-6 vnetje postaja kronično, kri se začne strjevati in tako nastajajo strdki, ki zamašijo žile.

 

Pravilno razmerje med maščobnimi kislinami omega-3 in omega-6 je pomembno ne le za zdravje srca in žil, temveč tudi za splošno telesno in duševno zdravje in odpornost. Pomembno je celo za doseganje in vzdrževanje primerne telesne teže, ker zmanjšuje signale v telesu, ki ustvarjajo maščobne zaloge, izboljšuje pa tudi občutljivost za inzulin, s čimer zmanjšuje tveganje diabetesa.

Maščobne kisline omega-3 so neizmerno pomembne za človeške možgane, ki so glede na ostale parametre velikanski v primerjavi z možgani živali. Morda zato, ker pri človeku ta organ v 60% sestoji iz maščobe, od katerih je 10% maščobnih kislin omega-6 in 10% omega-3.

 

 

Viri:

- Anita Šupe: Resnice in laži o hrani

-Sabina Topolovec, Sanja Lončar: Resnice in zmote o soncu

Tvoj komentar

Left Nadaljuj z nakupovanjem
Tvoje naročilo

V košarici nimaš še nobenega izdelka