Sladki pelin

Sladki pelin

sladki pelin

Na kmetiji vzgajamo čaj sladkega pelina od vzgoje sadik do ročnega pobiranja in primernega sušenja. Ob študiranju literature in  pogovoru z mnogimi uporabniki smo izvedeli ogromno informacij o njegovih pozitivnih učinkovinah. Nekaj informacij delimo tukaj;

Sladki pelin ima latinsko ime Artemisia annua L. Na območju sedanje Južne Koreje so ga že pred več kot tisoč leti uporabljali za zdravljenje sladkorne bolezni. Tudi Kitajci poznajo sladki pelin že tisočletja in ga uporabljajo za zmanjševanje telesne temperature, proti malariji, proti zlatenici in nekaterim oblikam raka. Sladki pelin tam velja za rastlino, ki odlično deluje proti različnim vrstam vnetij.

Vzgoja sladkega pelina

Vzgoja sladkega pelina

Sladki pelin je grmičasta enoletnica, ki glede na vremenske razmere zraste do 50 cm pa do dveh metrov in več v višino. Rastlina ima rada sonce in vlago. Obseg grmička sladkega pelina je od 60 cm do enega metra. Če so razmere  ugodne, je grmiček lepo razvejan in  svetlo zelene barve ter prijetnega vonja. Sladki pelin začne cveteti konec avgusta oz. v začetku septembra, odvisno od lege in pogojev. Cvetovi so drobni, rumene barve, podobni cvetovom navadnega pelina.Sladki pelin nabiramo zmeraj v lepem in suhem vremenu.

Tako v zdravilne kot v kulinarične namene uporabljamo predvsem liste in cvete ter manjša stebla. Sladki pelin ima prijeten, sladki vonj, njegov okus pa je grenek, vendar ne tako zelo kot pravi ali navadni pelin.

Zdravilne lastnosti sladkega pelina

Zdravilne lastnosti sladkega pelina
  • uspešno pomaga pri zbijanju povišane telesne temperature, še posebej pri gripi in prehladu,
  • pomaga pri težavah s herpesom,
  • uspešno pomaga pri malariji,
  • pomirja boleče menstruacije in pomaga pri uravnavanju ciklusa; še posebej dobro se sladki pelin obnese pri uravnavanju nerednih menstruacij,
  • uspešno pomaga pri različnih glivičnih obolenjih, še posebej pri glivičnih obolenjih prebavil in sečil ter celotnega urinarnega trakta,
  • sladki pelin pomaga pri težavah s prostato in jo stabilizira,
  • pomaga pri bolečinah in obrabi hrustanca v sklepih,
  • vse več raziskav je narejenih tudi pri zdravljenju različnih rakavih obolenj,
  • sladki pelin pomaga pri uravnavanju sladkorja v krvi,
  • krepi notranje organe in jim vrača funkcionalnost.

Povzeto po reviji Narava zdravi, 2016.

Vzgoja sladkega pelina

Kako sladki pelin deluje pri obolelih z rakom

Poglavitna učinkovina sladkega pelina je artemisinin. Pri raziskavi na univerzi Washington (povzetek raziskave) so obolele levkemične celice in zdrave bele krvničke izpostavili artemisininu. Ker se obolele celice zelo hitro množijo, potrebujejo več železa kakor zdrave. Na površini imajo receptorje za transferin, ki jih imajo sicer tudi zdrave, vendar mnogo manj. Receptorji omogočajo, da lahko železo skupaj z artemisininom obenem vstopi v celice. Obolele celice prepoznajo artemisinin kot neškodljiv, vendar pa ob vstopu v celico artemisinin reagira z železom in tvori proste kisikove radikale kar obolelo celico uniči. Zdrave bele krvničke ostanejo nepoškodovane. Torej uživanje sladkega pelina uničuje samo obolele celice, na preostalo telo pa nima negativnih učinkov.

Bioinženirja dr. Lai in dr. Singh z univerze v Washingtonu sta ugotovila, da je zdravljenje z artemisininom v kombinaciji z železom pri raku dojke izredno učinkovito, uničilo naj bi namreč kar 98% rakavih celic. V laboratoriju je do odmrtja obolelih celic prišlo že v 16 urah. O pomenu uživanja železa pri zdravljenju agresivnih vrst raka z artemisininom pa več na tej povezavi (v angleškem jeziku).

Spravilo čaja sladkega pelina
Vzgoja sladkega pelina na kmetiji

Na kmetiji vzgajamo večjo količino sladkega pelina. Veliko truda vložimo v to, da je pobran ob primernem času in dnevu ter da je sušen na pravilen način. Le tako namreč rastlina v sebi zadrži kar največ artimisinina. Čaj je pobran ročno, uporabljeni so zgolj listi, cvetovi in tanjše vejice. Vsa debelejša stebla sladkega pelina so odstranjena. Posušen je strogo v senci na prepihu in primerno skladiščen.

Odzivi uporabnikov čaja sladkega pelina z naše kmetije so zelo pozitivni. Klikni za več o čaju sladkega pelina.

SaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSave

Komentarji

Mojca Klepec

Pozdravljeni!
Zelo ste ažurni, hvala za dodano darilo,bom skozi od vas jemala sladki pelin .Hvala
Apolonija

Mojca Klepec

Pozdravljeni, hvala za izredno hitro in srčno pošiljko. Imam ne-Hodginov linfom in me zanima, koliko časa in v kakšnih presledkih naj jemljem kapljice sladkega pelina. Vam bom hvaležna za odgovor.

Mojca Klepec

Pozdravljeni!
Kot čebelar se zanimam za naravno posušen pelin, ki ga uporabljam za izdelavo “kas 81” ki naj bi pripomogel pri zdravljenju varoze kot zelo veliko nadlogo pri čebelah

Mojca Klepec

Spoštovani
Zanima me kako uporabim ekstrakt sladkega pelina ki mi odlično pomaga pri imunskem sistemu,in vsakokrat naročim 3 stekleničke, za odpravo glivic na nohtu palca na nogi. Hvala za odgovor na mail in lep pozdrav Ana Kern

Mojca Klepec

Pozdravljeni, dobila sem od prijateljice sladki pelin in ga občasno uživam kot čaj ter mi zelo ustreza. Zanima pa me kako in kdaj se seje? Ali mi lahko zaupate? Že naprej hvala in veliko uspeha vam želim, predvsem pa zdravja . Lep pozdrav Marija

Mojca Klepec

Pred kratkim so pri zeni ugotovili raka na jeziku(nerodno se je vgriznila v jezik). Diagnoza,invazivni ploscatocelicni rak. Pri operaciji so ji z varnostnim robom odrezali vec kot pol jezika. Rezenj so ji nadoknadili iz bedre. Po operaciji dobro okreva. Zacenja ze tudi govorit.17.4 2018 je na OI narocena na2ct slikanje tumorskih markerjev. Zdravnik je rekel,da tudi brez kemoterapije ne bo slo. Trajala bi naj 3 do 4 minute. Sest tednov. Pisem pa Vam zaradi caja sladkega pelina. Se lahko le ta pije tudi med kemoterapijo? Kaj se se mora dodati zraven?

Mojca Klepec

Dženata pozdravljena,
iskreno upamo, da si nas v vmesnem času že uspela dobiti na telefon oz. na kakšen drug način priti v stik z nami. Tvoj komentar smo žal spregledali. Zaenkrat niso poznani prav nobeni stranski učinki ob uživanju čaja. Svetujemo čaj v kombinaciji s kapsulami železa in C vitamina. Za bolj podrobne informacije in če imaš še kakšno vprašanje nas prosimo kontaktiraj na 040 889 254 (Dragica).
Hvala in vse dobro!

Mojca Klepec

Pozdravljeni! Pri vas sem narocila čaj sladkega pelina in sicer za oceta ki so mu odkrili raka želodca z zasevki na jetrih. Zanima me ali caj negativno vpliva na delovanje jeter? Jn ce ne koliko naj dnevno pije caja, in ali mogoce priporocate raje uporabo tinkture ali drugega preparata. Oce se je pricel zdraviti tudi s kemoterapijo vendar ozdravlhenje ni mozno.
Hvala za odgovor

Tvoj komentar

Left Nadaljuj z nakupovanjem
Tvoje naročilo

V košarici nimaš še nobenega izdelka