Sladki pelin

Sladki pelin

sladki pelin

Na kmetiji vzgajamo čaj sladkega pelina od vzgoje sadik do ročnega pobiranja in primernega sušenja. Ob študiranju literature in  pogovoru z mnogimi uporabniki smo izvedeli ogromno informacij o njegovih pozitivnih učinkovinah. Nekaj informacij delimo tukaj;

Sladki pelin ima latinsko ime Artemisia annua L. Na območju sedanje Južne Koreje so ga že pred več kot tisoč leti uporabljali za zdravljenje sladkorne bolezni. Tudi Kitajci poznajo sladki pelin že tisočletja in ga uporabljajo za zmanjševanje telesne temperature, proti malariji, proti zlatenici in nekaterim oblikam raka. Sladki pelin tam velja za rastlino, ki odlično deluje proti različnim vrstam vnetij.

Vzgoja sladkega pelina

Vzgoja sladkega pelina

Sladki pelin je grmičasta enoletnica, ki glede na vremenske razmere zraste do 50 cm pa do dveh metrov in več v višino. Rastlina ima rada sonce in vlago. Obseg grmička sladkega pelina je od 60 cm do enega metra. Če so razmere  ugodne, je grmiček lepo razvejan in  svetlo zelene barve ter prijetnega vonja. Sladki pelin začne cveteti konec avgusta oz. v začetku septembra, odvisno od lege in pogojev. Cvetovi so drobni, rumene barve, podobni cvetovom navadnega pelina.Sladki pelin nabiramo zmeraj v lepem in suhem vremenu.

Tako v zdravilne kot v kulinarične namene uporabljamo predvsem liste in cvete ter manjša stebla. Sladki pelin ima prijeten, sladki vonj, njegov okus pa je grenek, vendar ne tako zelo kot pravi ali navadni pelin.

Zdravilne lastnosti sladkega pelina

Zdravilne lastnosti sladkega pelina
  • uspešno pomaga pri zbijanju povišane telesne temperature, še posebej pri gripi in prehladu,
  • pomaga pri težavah s herpesom,
  • uspešno pomaga pri malariji,
  • pomirja boleče menstruacije in pomaga pri uravnavanju ciklusa; še posebej dobro se sladki pelin obnese pri uravnavanju nerednih menstruacij,
  • uspešno pomaga pri različnih glivičnih obolenjih, še posebej pri glivičnih obolenjih prebavil in sečil ter celotnega urinarnega trakta,
  • sladki pelin pomaga pri težavah s prostato in jo stabilizira,
  • pomaga pri bolečinah in obrabi hrustanca v sklepih,
  • vse več raziskav je narejenih tudi pri zdravljenju različnih rakavih obolenj,
  • sladki pelin pomaga pri uravnavanju sladkorja v krvi,
  • krepi notranje organe in jim vrača funkcionalnost.

Povzeto po reviji Narava zdravi, 2016.

Vzgoja sladkega pelina

Kako sladki pelin deluje pri obolelih z rakom

Poglavitna učinkovina sladkega pelina je artemisinin. Pri raziskavi na univerzi Washington (povzetek raziskave) so obolele levkemične celice in zdrave bele krvničke izpostavili artemisininu. Ker se obolele celice zelo hitro množijo, potrebujejo več železa kakor zdrave. Na površini imajo receptorje za transferin, ki jih imajo sicer tudi zdrave, vendar mnogo manj. Receptorji omogočajo, da lahko železo skupaj z artemisininom obenem vstopi v celice. Obolele celice prepoznajo artemisinin kot neškodljiv, vendar pa ob vstopu v celico artemisinin reagira z železom in tvori proste kisikove radikale kar obolelo celico uniči. Zdrave bele krvničke ostanejo nepoškodovane. Torej uživanje sladkega pelina uničuje samo obolele celice, na preostalo telo pa nima negativnih učinkov.

Bioinženirja dr. Lai in dr. Singh z univerze v Washingtonu sta ugotovila, da je zdravljenje z artemisininom v kombinaciji z železom pri raku dojke izredno učinkovito, uničilo naj bi namreč kar 98% rakavih celic. V laboratoriju je do odmrtja obolelih celic prišlo že v 16 urah. O pomenu uživanja železa pri zdravljenju agresivnih vrst raka z artemisininom pa več na tej povezavi (v angleškem jeziku).

Spravilo čaja sladkega pelina
Vzgoja sladkega pelina na kmetiji

Na kmetiji vzgajamo večjo količino sladkega pelina. Veliko truda vložimo v to, da je pobran ob primernem času in dnevu ter da je sušen na pravilen način. Le tako namreč rastlina v sebi zadrži kar največ artimisinina. Čaj je pobran ročno, uporabljeni so zgolj listi, cvetovi in tanjše vejice. Vsa debelejša stebla sladkega pelina so odstranjena. Posušen je strogo v senci na prepihu in primerno skladiščen.

Odzivi uporabnikov čaja sladkega pelina z naše kmetije so zelo pozitivni. Klikni za več o čaju sladkega pelina.

SaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSave
Nadaljuj z branjem
Left Nadaljuj z nakupovanjem
Tvoje naročilo

V košarici nimaš še nobenega izdelka