Prijava
Vedno sveže zmlete 100% moke iz žit z domačih polj kmetije Klepec  

[recept] Kisanje zelja

Objavljeno September 25, 2015 | 7 komentar

Kisanje zelja na kmetiji Klepec

Recept za kisanje zelja (neštetokrat preverjen in preizkušen):

  • Zelje očistimo, naribamo in stehtamo.
  • Za kisanje uporabimo dobro očiščene lesene ali plastične posode.
  • Na 1 kilogram zelja dodamo 2 dekagrama soli. 
  • Ribano zelje istočasno tlačimo in solimo, tako da na koncu lastni sok zalije naribano zelje.

Zelja nikoli ne zalivamo z vodo. Prav tako ni potrebno dodajanje sladkorja ali česar koli drugega.

Najpogostejše napake pri kisanju zelja;

  • premalo soli povzroči, da je kislo zelje mehko
  • žilasto zelje je bilo preveč soljeno
  • rdečkasto ali sivkasto kislo zelje ni bilo dovolj stlačeno, kisik je imel dostop do zelja, ker je omogočilo rast kvasovk in plesni

 

Oznake: zelje
Prejšnja stran Naslednja stran

Komentarji

  • Jožef (Kmetija Klepec)

    Zdravo,

    če se pogovarjamo o ribanem zelju potem je zelo priporočljivo dati najprej bombažno gazo in jo ob stenah zatlačiti. Na to je najbolje dati polvinil, ki sega čez robove, na polvinil zložimo deske (najbolje je če so zložene tako, da je okrog med deskami in posodo prostora cca 10 cm), na deske damo obtežitev, nato pa polvinil – folijo dvignemo in jo zavežemo nad obtežitvijo. Tako se zelje kisa odprto, prihranite pa si tudi ogromno truda in časa pri čiščenju. Ni potrebno izpirati desk in kamnov temveč samo z žlico poberete peno med stenami in folijo in to je to. Zelje mora biti ves čas pod vodo.

    Upam, da sem kaj pomagal. Če paje še kaj nejasnega pa kar vprašajet.

    Lp
    Jožef

  • Zora Brumat

    Pozdravljeni. Rabila bi vas nasvet pri kisanju zelja. Vse mi je jasno edino nekaj ne razumem prav dobro. Ko je zelje natlaceno do vrha a dam potem kaksno bombazno krpo nanj in potem descice in obtezitev ali dam kar na zelje descice in obtezitev. Kaj pa pene ki se naredijo? Kako jih pobrati in ali je treba po pobiranju pen se zaliti zelje da bo spet pokrito cez descice. Prosim vas za cimprejsnji in natancen odgovor, ker imam vse pripravljeno za kisanje le ta vprasanja me begajo. Najlepsa hvala in lp zora

  • Zlatka Kužner

    Imam pa eno vprašanje, za kisanje zelja v glavah. Prosim , če mi lahko napišete recept , ker jaz ga vedno dam med ribano zelje , pa je malo moteče, ko ga jemam ven. Lep pozdrav in hvala za naprej.

  • Jožef Klepec

    Zdravo Darko,

    Zelja ne zapiramo dokler se ne skisa, pri ribanem zelju je to nekje okrog 25 dni. vsakih nekaj dni, ko se na površini nabere umazanije jo z roko ali zajemalko očistiš. Zelje mora biti vedno pokrito z lastnim sokom, če ni potem je premalo obteženo ali premalo posoljeno.

    Upam, da sem odgovoril na vprašanje
    lp
    Jožef Klepec

  • Jožef Klepec

    Zdravo Marija,

    razloga za tvoje težave sta verjetno dva. Prvi je definitivno ta, da si zelje premalo posolila. Nisi napisala ali je zelje ribano ali v glavah. Pri ribanem zelju je potrebno posoliti dobra 2 dag soli na 1 kg zelja, pri glavah pa 2,5 dag soli na 1 kg zelja + 2,5 dag soli na liter vode (v praksi to pomeni da za 1 kg zelja damo 5 dag soli, pol soli porabimo za posipanje glav pol pa je raztopimo v vodi in s slano vodo zalijemo (to je zelo pomembno da se zalije s slano vodo!!!).

    Temperatura za kisanje je najboljša med 18 in 20 stopinjami.

    Rešiti se še da, če le ni zelje že res čisto mehko čez in čez. Najbolje je (če so glve), da zliješ vodo ven in vse glave očistiš tistih delov, ki so sluzasti oz. mehki. Nato glave ponovno zložiš v posodo jih posoliš in zaliješ z novo slano vodo. Če pa je zelje ribano pa ga prav tako premečeš po potrebi tudi opereš in dosoliš ter znova pretlačiš.

    Naj povem, da zelje če je preslano ga lahko pred uporabo spereš z vodo, če pa je soli premalo potem pa se pokvari.

    Če pa imaš še kakšno vprašanje pa se lahko obrneš kar gospo Dragico 040 889 254 in ti bo lahko še bolj detaljno svetovala.

    Upam, da sem kaj pomagal.
    lp
    Jožef Klepec

  • marija

    Pozdravljeni!
    To leto mi ni uspelo kisanje zelja , ima neprijeten vonj, voda je sluzasta zato sem ga tudi kmalu čistila.
    Obtezenega imam z deskami in kamnom .Posoda ni pokrita.Je mogoce ,da je shramba pretopla ?
    Kako bi to lahko popravila ,kaj storiti?
    Hvala!
    Lep pozdrav !

  • Darko

    Kako je treba po soljenju in tlačenju zelja potem to zapret ,da se na površini ne kvari.
    Za odgovor se lepo zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam.

 

Odgovori

Pojdi na vrh