Hladno stiskanje lanenega olja

Hladno stiskanje lanenega olja

Ni vseeno kako je laneno olje stisnjeno!

Hladno stiskanje lanenega olja

Na kmetiji Klepec stiskamo hladno stisnjena olja na stiskalnici Kek nemškega proizvajalca, kar je ena izmed redkih modelov stiskalnic, ki zagotavlja stiskanje olja med 26 in 32 °C. Med hladno stisnjena olja se namreč štejejo tista olja, ki so stisnjena do 38 °C. Nekateri proizvajalci sicer trdijo, da je hladno stisnjeno olje do temperature 45 °C, a temu žal ni tako.

Laneno olje mora biti nujno hladno stisnjeno

Če hočemo pridobiti hladno stisnjeno olje, stiskalnica nikakor ne sme imeti grelcev. To zveni logično, a v praksi je zelo drugače. Poznamo dva tipa stiskalnic za stiskanje olj; prvi tip cenejših stiskalnic, je bolj dostopen in na žalost zelo razširjen, stiskalnice so tudi do 4x cenejše. Ostanek pri stiskanju (tropine) je v obliki briketov, skoraj vse takšne stiskalnice imajo na sebi grelec, ki dodatno greje glavo. Nekatere takšne stiskalnice olje grejejo med celotnim procesom stiskanja olja, nekatere pa v začetnem delu stiskanja. Temperature »hladno« stisnjenega olja pri cenenih stiskalnicah lahko dosežejo tudi vrtoglavih 80 °C. S takšnimi olji si žal v telesu naredimo mnogo več škode kot koristi. Segrevana in neprimerno skladiščena olja so neprijetnega vonja in okusa.

Drugi tip stiskalnic (med katere spada tudi naša stiskalnica) za svoje delovanje ne potrebuje nobenega grelca, saj je mehanski princip stiskanja oz. odvajanja tropin drugačen. Tropine se ne izločajo v obliki briketov, temveč jih stiskalnica izloča po obodu in tropine dobimo v obliki moke. Tovrstno olje se pri stiskanju ne segreva. Olje je izredno prijetnega vonja in spominja na arašide, orehe, lešnike in čokolado.

Laneno olje se pri stiskanju ne sme segrevati

Zahtevajte le najboljše zase. Preverite kaj vaš proizvajalec lanenega olja razume kot »hladno« stisnjeno olje in se prepričajte kakšno stiskalnico uporablja. Le tako bo vaše telo imelo resnične koristi od uživanja lanenega olja.

Hladno stisnjeno laneno olje s kmetije Klepec

Nadaljuj z branjem
Left Nadaljuj z nakupovanjem
Tvoje naročilo

V košarici nimaš še nobenega izdelka