Hladno stiskanje lanenega olja

Hladno stiskanje lanenega olja

Lan je bil brez dvoma ena izmed prvih kulturnih rastlin, ki jo je človek uporabljal predvsem kot vlakna za tkanje, že v starem Egiptu pa so po arheoloških ostankih sodeč uporabljali tudi laneno olje in lanena semena.  Sumerci so že pet tisoč let pred našim štetjem iz lana tkali blago. Vse do 12. stoletja je bilo laneno platno plačilno sredstvo, od tod tudi ime za plačilo; platno – platiti – plačati. Navadni lan je dobil dodatno latinsko znanstveno ime usitatissimum, (navadni lan - Linum usitatissimum L.) kar po naše pomeni, da je vsestransko uporaben, zelo pomemben.

Najboljše laneno olje pridobivajo samo in izključno s hladnim stiskanjem dozorelih lanenih semen. Postopek hladnega stiskanja lanu je prastar, saj so ga uporabljali že v stari Grčiji in Rimu, toda olje so cenili in uporabljali v zdravilne namene, veliko manj pa so ga uživali.

Samo primerno stisnjeno laneno olje je izredno prijetnega vonja, ki spominja na arašide, orehe, lešnike in čokolado ter odličnega, polnega, mehko zaokroženega okusa, ki pa na koncu pusti komaj zaznaven pikantno grenak priokus.

Uporaba v zdravilstvu

Laneno olje vsebuje omega 3 maščobne kisline, ki obnavljajo membrane celic kože, pomagajo pri celjenju in obnavljanju kože in zmanjšujejo vnetne procese. Priporočajo ga pri suhi, zreli, atopični koži. Laneno olje so uporabljali pri kožnih razpokah in hemoroidih. O tem, da je lan kot seme in olje uporaben na površini kože in v notranjosti telesa, je pisala že Sv. Hildegarda, opatinja, znanstvenica in najbrž najbolj znana zdravnica 12. stoletja. Laneno olje je vsekakor eno izmed najbolj zdravilnih rastlinskih olj, ker je med vsemi olji, poleg ričkovega, najboljši vir maščobne kisline omega 3.

Laneno olje je že dolgo znano kot zdravilo za žolčne kamne. Pri opeklinah pa farmacevti priporočajo mešanico lanenega olja in apnene vode, to hladi in obenem zdravi prizadeto površino kože. Raziskave med indijskimi otroki so pokazale, da redno uživanje lanenega olja izboljša pozornost in odpravlja motnje zaradi hiperaktivnosti. Medicina potrjuje, da laneno olje izboljša delovanje zdravila proti raku na dojkah. Redno uživanje lanenega olja pa preventivno preprečuje nastajanje raka na debelem črevesju.

O protirakavem delovanju lanenega semena in olja je veliko pisala nemška znanstvenica dr. Johanna Budwig. Prepričana je, da laneno olje lahko ustavi rast nekaterih vrst raka. Po njenem prepričanju cistein, neesencialna aminokislina, ki je na primer v skuti, sirotki in česnu, naredi maščobe rastlinskih olj vodotopne. Takšna kombinacija nenasičenih maščobnih kislin z aminokislinami pa je bogata z elektroni, kar omogoči površinsko aktivnost na kapilarni ravni. To naj bi izboljševalo vitalne funkcije v telesu. Britanski znanstveniki so potrdili, da substance v lanenem olju lahko pomagajo zaustaviti napredovanje raka na prsih, prostati in črevesju. Pri obolelih z rakom se zato priporoča uživanje kombinacije skute in hladno stisnjenega lanenega olja zjutraj na tešče, vsaj dve uri pred obrokom.

Pomembno: Laneno olje uporabljamo izključno hladno in ga jedem dodajamo šele na koncu, tik pred serviranjem. Hranimo ga dobro zaprtega v temni steklenici in v hladilniku.

Povzeto po Merljak; Olja za prehrano, zdravje in nego telesa.

Ni vseeno kako je laneno olje stisnjeno!

Hladno stiskanje lanenega olja

Na kmetiji Klepec stiskamo hladno stisnjena olja na stiskalnici Kek nemškega proizvajalca, kar je ena izmed redkih modelov stiskalnic, ki zagotavlja stiskanje olja med 26 in 32 °C. Med hladno stisnjena olja se namreč štejejo tista olja, ki so stisnjena do 38 °C. Nekateri proizvajalci sicer trdijo, da je hladno stisnjeno olje do temperature 45 °C, a temu žal ni tako.

Laneno olje mora biti nujno hladno stisnjeno

Če hočemo pridobiti hladno stisnjeno olje, stiskalnica nikakor ne sme imeti grelcev. To zveni logično, a v praksi je zelo drugače. Poznamo dva tipa stiskalnic za stiskanje olj; prvi tip cenejših stiskalnic, je bolj dostopen in na žalost zelo razširjen, stiskalnice so tudi do 4x cenejše. Ostanek pri stiskanju (tropine) je v obliki briketov, skoraj vse takšne stiskalnice imajo na sebi grelec, ki dodatno greje glavo. Nekatere takšne stiskalnice olje grejejo med celotnim procesom stiskanja olja, nekatere pa v začetnem delu stiskanja. Temperature »hladno« stisnjenega olja pri cenenih stiskalnicah lahko dosežejo tudi vrtoglavih 80 °C. S takšnimi olji si žal v telesu naredimo mnogo več škode kot koristi. Segrevana in neprimerno skladiščena olja so neprijetnega vonja in okusa.

Drugi tip stiskalnic (med katere spada tudi naša stiskalnica) za svoje delovanje ne potrebuje nobenega grelca, saj je mehanski princip stiskanja oz. odvajanja tropin drugačen. Tropine se ne izločajo v obliki briketov, temveč jih stiskalnica izloča po obodu in tropine dobimo v obliki moke. Tovrstno olje se pri stiskanju ne segreva. Olje je izredno prijetnega vonja in spominja na arašide, orehe, lešnike in čokolado.

Laneno olje se pri stiskanju ne sme segrevati

Zahtevajte le najboljše zase. Preverite kaj vaš proizvajalec lanenega olja razume kot »hladno« stisnjeno olje in se prepričajte kakšno stiskalnico uporablja. Le tako bo vaše telo imelo resnične koristi od uživanja lanenega olja.

Hladno stisnjeno laneno olje s kmetije Klepec

SaveSaveSave

Komentarji

Mojca Klepec

pozdravljeni sem zelo zadovoljen z konopljinim oljem

Tvoj komentar

Left Nadaljuj z nakupovanjem
Tvoje naročilo

V košarici nimaš še nobenega izdelka