S polento je tako; ali ti je zelo všeč in jo lahko ješ na sladko in na slano, z golažem ali z marmelado ... ali pa pač ta okus ni zate. V spodnjem receptu se polenta tako zanimivo poveže z drugimi okusi, da dobimo prav okusen zajtrk.
Mi smo seveda uporabili domačo polento, ki je narejena iz avtohtone sorte trdinka in je gensko nespremenjena.
Sestavine:
- 150 g domače polente
- 2 žlice maka
- 200 ml mleka
- 4 žlice meda
- ščepec soli
- 200 g svežih jagod, borovnic ali banan
- čajna žlička limetinega soka
- čajna žlička naribane lupine limete
Postopek:
- Na zajtrk se pripravimo že prejšnji večer. Polento in makova semena med mešanjem zalijemo z 350 ml vrele vode. Posodo pokrijemo in pustimo čez noč.
- Zjutraj dodamo mleko, 2 žlici meda in sol. Mešamo, da ne nastanejo grudice. Zavremo in kuhamo približno 12 minut.
- Medtem v drugo posodo narežemo jagode in jih zmešamo z dvema žlicama meda in limetinim sokom. Če smo bolj sladkosnedi, dodamo še meda. Medtem ko se polenta kuha, to mešanico še nekajkrat premešamo.
- V kuhamo polento dodamo naribano lupino limete. Po želji dodamo še mleka.
- Razdelimo v posodice za serviranje in na vrh dodamo jagodno mešanico.
Dober tek!
Recept je povzet po knjigi Simply ancient grains, avtorica Maria Speck.