[recept] Polentina z makom

[recept] Polentina z makom

recept: Polenta z makom za zajtrk

S polento je tako; ali ti je zelo všeč in jo lahko ješ na sladko in na slano, z golažem ali z marmelado ... ali pa pač ta okus ni zate. V spodnjem receptu se polenta tako zanimivo poveže z drugimi okusi, da dobimo prav okusen zajtrk.

Mi smo seveda uporabili domačo polento, ki je narejena iz avtohtone sorte trdinka in je gensko nespremenjena.

Sestavine:

  • 150 g domače polente
  • 2 žlice maka
  • 200 ml mleka
  • 4 žlice meda
  • ščepec soli
  • 200 g svežih jagod, borovnic ali banan
  • čajna žlička limetinega soka
  • čajna žlička naribane lupine limete

 Postopek:

  1. Na zajtrk se pripravimo že prejšnji večer. Polento in makova semena med mešanjem zalijemo z 350 ml vrele vode. Posodo pokrijemo in pustimo čez noč.
  2. Zjutraj dodamo mleko, 2 žlici meda in sol. Mešamo, da ne nastanejo grudice. Zavremo in kuhamo približno 12 minut.
  3. Medtem v drugo posodo narežemo jagode in jih zmešamo z dvema žlicama meda in limetinim sokom. Če smo bolj sladkosnedi, dodamo še meda. Medtem ko se polenta kuha, to mešanico še nekajkrat premešamo.
  4. V kuhamo polento dodamo naribano lupino limete. Po želji dodamo še mleka.
  5. Razdelimo v posodice za serviranje in na vrh dodamo jagodno mešanico.

Dober tek!

Polenta z makom, limeto in jagodami za okusen zajtrk Polenta z makom, limeto in jagodami za zajtrk

 Recept je povzet po knjigi Simply ancient grains, avtorica Maria Speck.

 

Tvoj komentar

Left Nadaljuj z nakupovanjem
Tvoje naročilo

V košarici nimaš še nobenega izdelka