Sestavine:
- 50 g polnozrnate kamutove moke
- 50 g polnozrnate pirine moke
- 1 jajce
- ščepec soli
Postopek:
- Zmešamo kamutovo in pirino moko ter sol.
- Dodamo jajce in zamesimo kompaktno testo. Po potrebi dodamo še moke, da dobimo trdno, a voljno testo.
- Hlebček pustimo počivati pol ure.
- Uporabimo strojček za izdelavo testenin ali pa testo razvaljamo čim bolj na tanko. Pri tem testo večkrat obrnemo okrog in vsakič dobro posipamo z moko, da se ne prijema na površino. Razvaljano testo narežemo na trakove ali krpice.
Sveže testenine lahko uporabimo takoj, takšne so najboljše. Stresemo jih v krop in kuhamo al dente, približno 3 minute. Kuhane testenine stresemo na cedilo in prelijemo z oljem ali stopljenim maslom. Kuhanih testenin nikoli ne prelijemo z vodo.
Višek domačih kamutovih testenin zamrznemo in uporabimo po potrebi.
Kamutova moka je idealna za pripravo domačih testenin. Moka je namreč dokaj groba, saj je seme trdo. Bolj poznano in uporabljano je sicer sorodno seme - seme pšenice durum, ki pa je še posebej cenjena za pripravo testenin.
kamut ima zelo malo glutena, pira pa več in če je otrok alrgičen na gluten, te mešanice ne sme uživat. Edino samo iz kamutove moke v malih količinah lep pozdrav B