Prijava
Vedno sveže zmlete 100% moke iz žit z domačih polj kmetije Klepec  

[recept] Krofi iz kamutove moke

Objavljeno Januar 30, 2016 | 1 komentar

Krofi iz kamutove moke

Pustni krofi morajo biti puhasti, rahli in takšni, da si jih poželiš še! Vse to je res pri teh krofih iz kamutove moke. Ker je kamutova moka človeški prebavi bolj prijazna, vas po teh krofih ne bo bolel želodec. K lažji prebavljivosti krofov pripomore tudi uporabljen domač kefir ali sirotka ter to, da bodo pred peko čez noč počakali v hladilniku.

V receptu predlagamo 40 % kamutove moke. Mi smo jih naredili tudi že izključno iz kamutove moke, takšni so tudi na fotografiji. Je pa okus takšnih krofov nekoliko nevsakdanji. Za zagrete zagovornike klasične prehrane bi bilo to mogoče preveč. Če imate takšne jedce, predlagamo, da odstotek kamutove moke zmanjšate na recimo 40%. 

 Sestavine:

  • 1/2 kocke svežega kvasa
  • 190 ml mlačnega domačega kefirja ali sirotke
  • 50 g rjavega sladkorja
  • 3 jajca
  • 300 g bele moke
  • 200 g polnozrnate kamutove moke
  • 1 čajna žlička sode bikarbone
  • nastrgana limonina lupinica
  • 8 g soli
  • 1 žlica ruma
  • 100 g masla

Postopek:

  1. V manjšo posodo damo mlačen doma narejen kefir, ki ga zmešamo s sladkorjem. V to raztopino razdrobimo kvas, ki ga posujemo še z žlico moke. Pustimo, da kvas naraste, kakšnih 10 minut.
  2. V večjo posodo dodamo moko, sodo bikarbono  in limonino lupinico. Dodamo še vzhajan kvas, jajca in rum. Dobro zgnetemo in po kakšnih petih minutah dodamo še sol. Vztrajno mesimo še vsaj 10 minut, ko začnemo postopoma dodajati maslo, da se enakomerno razporedi po testu. Po koncu gnetenja mora biti testo gladko in prožno.
  3. Testo pustimo, da v posodi vzhaja približno dve uri. Potem ga pregnetemo in postavimo čez noč v hladilnik.
  4. Zjutraj testo znova pregnetemo in z rokami oblikujemo hlebčke. Poskusimo oblikovati čimbolj enake hlebčke, približno 60 g naj ima vsak. Lepo oblikovane hlebčke odlagamo na pomokano površino dovolj narazen, da se pri vzhajanju ne dotikajo. Pokrijemo in pustimo vzhajati približno dve uri.
  5. Krofe pečemo v olju na približno 165 °C. Z vzhajano stranjo jih položimo v olje navzdol. Najprej krofe pečemo pokrite, po približno 3 minutah jih obrnemo. Posoda naj bo zdaj odkrita.
  6. Ocvrte kamutove krofe odložimo na pladenj, obložen s papirnatimi brisačami.
  7. Napolnimo s polnilom po želji - nam je najboljša domača marmelada :-) in posujemo s sladkorjem.

Domači kamutovi krofi Krofi narejeni iz polnozrnate kamutove moke

Za ta recept nas je sicer navdihnil odličen recept za domače krofe na blogu Jernej kitchen.

Dober tek! 

  polnozrnata kamutova moka s kmetije Klepec

Prejšnja stran Naslednja stran

Komentarji

  • Kristina

    Lahko naredimo krofe samo iz kamutove moke? Moramo biti na kaj pozorni v takem primeru (količina kvasa, tekočine?)
    Hvala!

 

Odgovori

Pojdi na vrh