Prijava
Vedno sveže zmlete 100% moke iz žit z domačih polj kmetije Klepec  

[recept] Kamutova solata s pomarančami, porom in orehi

Objavljeno Februar 12, 2016 | 0 komentar

Kamutova solata

Kako je pa ta solata okusna! Odlična je za zimske dni. Solataje narejena iz kuhanega kamuta, prefinjen okus pa doda sočnost pomaranče in hrustljavost orehov. Piko na i doda okusna polivka in  sir s plemenito plesnijo.

Solata je sicer zasitna, a lahka, po njej želodec ni obtežen. Zaradi zanimive mešanice sestavin je lahko priloga ali samostojna večerja. Po njej ne boste potrebovali sladice ali nekaj za zraven, saj bogata mešanica okusov povsem zadosti lakoti.

Sestavine so skoraj vedno pri roki, prav nič eksotičnega ne potrebujete, še najbolj poseben je sir s plesnijo.

 Sestavine:

  • 50 g rozin ali brusnic
  • 2 pomaranči
  • 2 sveža pora
  • 1 dcl suhega vina (npr. belokranjec)
  • 1 žlica limoninega soka
  • 1 žlica meda
  • 1/2 žličke soli
  • ščepec popra
  • 2 žlice olivnega ali konopljinega olja
  • 50 g celih orehov
  • 100 g sira s plesnijo
  • šopek peteršilja

Postopek:

  1. Kamut najprej čez noč namočimo in kuhamo skupaj z lovorjevim listom približno 50 do 60 minut. Lovorjev list odstranimo, kamutovo zrnje odcedimo in ohladimo.
  2. Rozine (in brusnice) damo v manjšo posodo in prelijemo z vročo vodo.
  3. Eno pomarančo olupimo in približno četrtini lupine pomaranče odstranimo belo kožico (ki bi sicer zagrenila). Očiščene kose pomarančne lupine damo v večjo posodo. Dodamo na kolobarje narezan por, vino in približno 1 dcl vode. (Namesto vode lahko uporabimo tudi jušno osnovo). Zavrejemo in pokrijemo, da se kuha približno 5 min, dokler se por ne zmehča. Pomarančno lupino odstranimo, odvečno tekočino odlijemo in por dodamo h kamutovemu zrnju.
  4. Lupino druge pomaranče naribamo. Notranjost obeh pomaranč narežemo na koščke debeline 1 cm. Pomarančo in odcejane rozine dodamo h kamutu.
  5. Polivko naredimo tako, da v manjši posodi z vilico ali metlico zmešamo limonin sok, naribano pomarančno lupinico, med, sol in poper. Ko dobimo enotno mešanico, v tankem curku prilivamo olivno (ali konopljino) olje. Mešamo, dokler ne dobimo enotne mešanice. 
  6. Polivko prelijemo čez solato, narahlo premešamo in po okusu dodamo sol ali poper.  Na sobni temperaturi pustimo 10 do 15 minut, da se sestavine prepojijo.
  7. Solato serviramo na krožnik in potresemo z orehi, narezanim sirom in narezanim peteršiljem.

Dober tek.

Solata s kamutovim zrnjem, pomarančo in orehi Kamutova solata

 Recept je povzet po knjigi Simply ancient grains, avtorica Maria Speck.

 Kamut v zrnju

Prejšnja stran Naslednja stran

Komentarji

 

Odgovori

Pojdi na vrh