Kako že gre tista pesem ... "Rdeče češnje rada jem, črne pa še rajši. V šolo tudi rada grem, vsako leto rajši..."
Letos nas je narava res bogato obdarila s češnjami in mi jih uživamo v vseh možnih kombinacijah.
Tjaša (@goingplant) je za nas pripravila odličen recept za češnjevo pito, ki jo je naredila s kaljeno pirino moko iz naše kmetije.
Nam se cedijo sline, vi pa hitro testirati recept, pa kakšno fotografijo pošljite, da vidimo kako vam je bilo všeč!
Testo:
- 180g polnozrnate kaljene pirine moke
- 80g bele pirine moke
- ščepec soli
- 2 jž rjavega sladkorja
- 80ml hladno stiskanega sončničnega olja
- 35g jabolčne čežane
- 80ml vode
Fila:
- 400g češenj
- 150ml češnjevega soka
- 100ml vode
- 2 ½ jž koruznega škroba
- 3 jž sladkorja
- + 2 jž sojinega napitka (za premaz)
Češnje lahko uporabiš sveže, zamrzjene al konzervirane. Uporabimš lahko tudi sok konzerviranih češenj ali samo enostavno ožameš češnje in zmešaš z vodo.
Postopek:
- Najprej naredimo testo. Zanj zmešamo vse suhe sestavine in nato prilijemo še mokre in premešamo. Testo oblikujemo v kroglo, mora biti čvrsto. Če ni dovolj, dodamo še malo moke. Zavijemo ga v prozorno folijo in pustimo počivati v hladlniku, vsaj 1 uro, še boljše čez noč.
- Testo razdelimo na dva dela, ⅔ za podlago (spodnji del in rob pite) in 1/3 za vrh pite (trakci). Testo za podlago razvaljamo (na peki papirju ali na dobro pomokani površini) v krog in ga položimo čez namaščen pekač (premer 22-23cm), ter ga nežno preluknjamo z vilicami. Nato ga obtežimo, to naredimo tako, da nanj damo peki papir in surov fižol ter pečemo v pečici na 170°C, 15 minut. Če tega ne storimo, se bo spodnji del testa dvignil.
- Medtem ko se peče pripravimo filo. Na nesegreti ponvi/ loncu zmešamo škrob, vodo in češnjev sok, dodamo sladkor, nekje 2-3 žlici. Segrejemo ponev in ko se začne malce bolj gostiti dodamo še razkoščičene češnje in na nizki temp. kuhamo dobrih 5minut.
- Nato damo filo na testo in po vrhu, na trakce narezano testo. Položimo jih najprej v navpični smeri in nato še v vodoravni. Na koncu premažemo testo z rastlinskim napitkom in pečemo še naslednjih 30-35 minut na 175°C (toliko časa, dokler ni zgornje testo lepo zlato zapečeno).
- Ko je pita pečena, počakamo da se shladi in šele nato narežemo. Po želji posipamo še s sladkorjem v prahu in dodamo kepico vanilijevega sladoleda in češnjo.