Kaljene testenine z naše kmetije imate zelo radi, saj so kuhane v slabih dveh minutah, poročate da vam zelo lepo dišijo in da tako dobrih testenin še niste jedli. Ker so narejene iz kaljene pšenične moke so bolj polnega okusa in lažje prebavljive. Na kratko povedano: slastne! Še posebej radi jih kupujete za vaše najmlajše, potem pa navadno v smehu poveste, da jih z užitkom pojeste tudi odrasli.
Recept za kremne testenine s šparglji je za nas pripravila Tjaša, ki sicer ustvarja pod imenom @goingplant (klikni tukaj za link do njenega Instagram profila). Recept je pripravljen brez sestavin živalskega izvora, zato upamo da boste v njem uživali tako vegani kot vsejedci!
Recept je pripravljen za 2 osebi.
Sestavine:
- 200g kaljenih polnozrnatih testenin
- 1/2 srednje velike rdeče čebule
- 2-3 stroka česna
- 10 rjavih šampinjonov
- 8-10 špargljev
- 1 žlica sojine omake
- 1/2 žlice vode
- 1 žlička sirupa (agavin/javorjev)
- 1/3 žličke jabolčnega kisa
- 1 skodelica zamrzjenega/svežega graha
- sol in poper po okusu
Sestavine za belo kremno omakco:
- 1/2 skodelice indijskih oreščkov
- 2/3 skodelice sojinega mleka (nesladkanega)
- 1 žlica kvasnih kosmičev
- 1/3 žličke jodirane soli
- 1 žlička čebule v prahu
- 1/2 žličke česna v prahu
Po želji: češnjevi paradižniki, bazilika in ajdovi hrustavčki
Postopek:
- Nasekljaj čebulo in česen, šampinjone nareži po dolgem, na lističe (ne pretanke) in šparglje na manjše kose.
- V manjši skodelici zmešaj sojino omako, sirup in kis. Dodaj šampinjone in jih v celoti prekrij.
- Segrej ponev in na njej popraži čebulo, dodaj šampinjone z omakco vred in česen. Praži cca. 2-3 min, nato dodaj še šparglje, grah, sol in poper ter praži še dobrih 5 minut na nizkem ognju (pokrito), vmes večkrat premešaj.
- Medtem skuhaj testenine. Kaljene testenine so kuhane ekspresno hitro, (v dveh minutah), pazi da jih ne prekuhaš!
- Za omakco v blenderju zmiksaj vse sestavine do gladkega. Če nimaš dovolj dobrega blenderja, priporočam, da indijske oreščke predhodno namočiš v vroči vodi za najmaj 30min (najboljše čez noč).
- Ko je omakca narejena, jo prelij čez zelenjavo in dobro premešaj. Omakca se bo začela gostiti. Če se ti zdi pregosta, dodaj malce vode v kateri so se kuhale testenine.
- Ko so testenine kuhane, jih dobro odcedi in stresi v ponev z omakco, dobro premešaj, toliko da vse testenine vpijejo omakco.
- Po želji serviraj s svežim češnjevim paradižnikom, baziliko in ajdovimi hrustavčki.