[recept] Velikonočni veganski buhteljčki

[recept] Velikonočni veganski buhteljčki

 Velikonočni veganski buhteljčki recept

Recept za te slastne veganske buhteljčke je za nas pripravila Tjaša, ki sicer ustvarja pod imenom @goingplant (klikni tukaj za link do njenega Instagram profila). Tjaša je diplomirana dietetičarka in njeni recepti so sočni, zdravi in okusni! 

V buhteljčkih je uporabila kaljeno pšenično moko in nastali so eni taki slastni buhteljčki, ki bodo našo mizo zagotovo krasili tudi čez leto, ne samo za praznike!

pladenj veganskih buhteljčkov

 

Sestavine:

Kvasni nastavek:

  • 160ml toplega rastlinskega mleka
  • 20g trsnega sladkorja
  • 5g kvasa

 Ostale sestavine za testo:

  • 190g polnozrnate kaljene pšenične moke
  • 195g bele pšenične moke
  • 45g trsnega sladkorja
  • ščepec soli
  • 85g aquafabe (voda kuhane/konzervirane čičerike)
  • 1 žlička cimeta
  • 1/2 žličke chai začimbne mešanice (klinčki, kardamom, ingver, cimet)*
  • lupinica polovice bio pomaranče
  • lupinica polovice bio imone
  • 1 žlica ruma
  • 50g brusnic*
  • 50g rozin*
  • 50g rastlinske margarine/masla

*v primeru, da nimaš chai mešanice, jo nadomesti s cimetom 

*če nisi ljubitelj suhega sadja, ga lahko nadomestiš s čokoladnimi koščki

Pasta za križ:

  • 50g bele moke
  • 1 žlica sladkorja v prahu
  • 45ml vode
Velikonočni veganski buhteljčki

Postopek:

  1. Pripravi kvasni nastavek. Segrej mleko, samo toliko da bo toplo (ne vroče, če daš notri prst te ne sme pečt), dodaj sladkor in kvas. Dobro premešaj z leseno žličko in pusti vzhajati vsaj 10 min.
  2. Medtem pripravi ostale sestavine. V večji posodi zmešaj moko in ostale suhe sestavine.
  3. Polovico vode iz ene konzerve čičerike stepi z ročnim električnim mešalnikom (isto kot pri beljakih), da pride čvrst “sneg”.
  4. V manjši kozici na nizki temperaturi raztopi margarino.
  5. Ko je kvasni nastavek pripravljen, ga vmešaj k suhim sestavinam, dodaj še aquafabo in stopljeno margarino.
  6. Vse skupaj gneti cca. 8-10 min in 2 minuti pred koncem dodaj še rozine. Lahko gneteš na roke ali s kuhinjskim robotom.
  7. Ko je testo pripravljeno, ga položi v pomokano posodo in pusti vzhajati 1-2 uri, optimalno 90 min.
  8. Po 90 minutah testo razdeli na 9 čimbolj enakomernih delov (meni to ni uspelo :D) in jih oblikuj v kroglice. Položi jih v večji pekač, 3 v vrsto z manjšim presledkom. Pokrij jih s čisto kuhinjsko krpo in pusti vzhajati še naslednjih 30-60 min. Kroglice na fotografijah so vzhajale veliko dlje in so ratale res ogromne.
  9. Ko so dovolj dolgo vzhajale, pripravi še maso iz moke, sladkorja in vode. Dodaj jo v dekorirno vrečko in na vsako kroglico nariši križ.
  10. Peci jih v ogreti pečici 18-22 min na 190°C. Ko so pečene, jih lahko premažeš še z malce stopljene margarine ali z marelično marmelado.
  11. Postrezi še tople in uživaj, dober tek!

 

Tvoj komentar

Left Nadaljuj z nakupovanjem
Tvoje naročilo

V košarici nimaš še nobenega izdelka