Recept za te slastne veganske buhteljčke je za nas pripravila Tjaša, ki sicer ustvarja pod imenom @goingplant (klikni tukaj za link do njenega Instagram profila). Tjaša je diplomirana dietetičarka in njeni recepti so sočni, zdravi in okusni!
V buhteljčkih je uporabila kaljeno pšenično moko in nastali so eni taki slastni buhteljčki, ki bodo našo mizo zagotovo krasili tudi čez leto, ne samo za praznike!
Sestavine:
Kvasni nastavek:
- 160ml toplega rastlinskega mleka
- 20g trsnega sladkorja
- 5g kvasa
Ostale sestavine za testo:
- 190g polnozrnate kaljene pšenične moke
- 195g bele pšenične moke
- 45g trsnega sladkorja
- ščepec soli
- 85g aquafabe (voda kuhane/konzervirane čičerike)
- 1 žlička cimeta
- 1/2 žličke chai začimbne mešanice (klinčki, kardamom, ingver, cimet)*
- lupinica polovice bio pomaranče
- lupinica polovice bio imone
- 1 žlica ruma
- 50g brusnic*
- 50g rozin*
- 50g rastlinske margarine/masla
*v primeru, da nimaš chai mešanice, jo nadomesti s cimetom
*če nisi ljubitelj suhega sadja, ga lahko nadomestiš s čokoladnimi koščki
Pasta za križ:
- 50g bele moke
- 1 žlica sladkorja v prahu
- 45ml vode

Postopek:
- Pripravi kvasni nastavek. Segrej mleko, samo toliko da bo toplo (ne vroče, če daš notri prst te ne sme pečt), dodaj sladkor in kvas. Dobro premešaj z leseno žličko in pusti vzhajati vsaj 10 min.
- Medtem pripravi ostale sestavine. V večji posodi zmešaj moko in ostale suhe sestavine.
- Polovico vode iz ene konzerve čičerike stepi z ročnim električnim mešalnikom (isto kot pri beljakih), da pride čvrst “sneg”.
- V manjši kozici na nizki temperaturi raztopi margarino.
- Ko je kvasni nastavek pripravljen, ga vmešaj k suhim sestavinam, dodaj še aquafabo in stopljeno margarino.
- Vse skupaj gneti cca. 8-10 min in 2 minuti pred koncem dodaj še rozine. Lahko gneteš na roke ali s kuhinjskim robotom.
- Ko je testo pripravljeno, ga položi v pomokano posodo in pusti vzhajati 1-2 uri, optimalno 90 min.
- Po 90 minutah testo razdeli na 9 čimbolj enakomernih delov (meni to ni uspelo :D) in jih oblikuj v kroglice. Položi jih v večji pekač, 3 v vrsto z manjšim presledkom. Pokrij jih s čisto kuhinjsko krpo in pusti vzhajati še naslednjih 30-60 min. Kroglice na fotografijah so vzhajale veliko dlje in so ratale res ogromne.
- Ko so dovolj dolgo vzhajale, pripravi še maso iz moke, sladkorja in vode. Dodaj jo v dekorirno vrečko in na vsako kroglico nariši križ.
- Peci jih v ogreti pečici 18-22 min na 190°C. Ko so pečene, jih lahko premažeš še z malce stopljene margarine ali z marelično marmelado.
- Postrezi še tople in uživaj, dober tek!