Prijava
Vedno sveže zmlete 100% moke iz žit z domačih polj kmetije Klepec  

[recept] Pečena polenta z lešniki in kompotom

Objavljeno December 23, 2016 | 0 komentar

 Pečena polenta z lešniki in kompotom

Polento smo videli že v premnogih receptih, največkrat kot prilogo. Ta recept pa predstavlja polento kot sladico, pečeno v pečici in sladkano z medom in kompotom. Med sestavinami ni glutena, zato je dobra popestritev jedilnika za vse vas, ki se morate držati stroge diete. 

Če pečeno polento pripravljate za večjo družbo ali družinsko kosilo, lahko del priprave naredite tudi vnaprej. Pa brez skrbi, če nimate točno teh sestavin trenutno doma - lešnike lahko nadomestite z mandlji, breskov kompot s slivovim. Ne komplicirajte preveč, uživajte v jedi in v življenju!

 Sestavine:

  • 150 g domače polente
  • ščepec soli
  • 2 žlici meda
  • 350 ml mleka
  • 500 g svežih ali zmrznjenih breskev
  • ščepec cimeta
  • 4 žlice meda
  • 50 ml šerija ali jabolčnega soka
  • 60 g masla
  • 150 g lešnikov
  • stepena sladka smetana ali vanilijev sladoled

Postopek:

  1. Najprej skuhamo polento. Mleku dodamo pol litra vode, 2 žlici meda in sol ter zavrejemo. Ob neprestanem mešanju zakuhamo polento in mešamo še kakšno minuto, da se ne bi naredile grudice. Posodo pokrijemo in polento pustimo na majhnem ognju še dobrih 10 min. Odvisno od posode, polento med tem časom po potrebi večkrat premešamo.
  2. Dokler se polenta kuha namastimo pekač premera 25 cm. Kuhano polento izlijemo v pekač, z manjšo lopatko enakomerno poravnamo in pustimo, da se polenta ohladi, potrebovala bo kakšnih 45 minut do ene ure.
  3. Kakšno uro preden želimo sladico postreči segrejemo pečico na 200 °C.
  4. Pripravimo kompot - breskve posujemo s cimetom in prelijemo z 2 žlicama meda in šerijem ali jabolčnim sokom. Dobro premešamo in pokrijemo.
  5. Preostali 2 žlici meda in maslo segrejemo v ponvi in med segrevanjem mešamo, da postane homogena zmes. Dodamo narezane lešnike in mešamo še kakšno minuto. Takoj zatem lešnike stresemo na ohlajeno polento.
  6. Pekač damo v pečico in pečemo približno 20 minut, v tem času se bo lešnikov preliv obarval zlato rjavo. Vzamemo iz pečice in pustimo vsaj 20 minut, da se ohladi. 
  7. Postrežemo s kompotom in po želji s stepeno sladko smetano ali vanilijevem sladoledom.

   pečena polenta s kompotom pečena polenta na sladko

Recept je povzet po knjigi Simply ancient grains, avtorica Maria Speck. Dober tek! 

  

Oznake: polenta, recept
Prejšnja stran Naslednja stran

Komentarji

 

Odgovori

Pojdi na vrh