Vsak dan je dober dan za palačinke! A zakaj bi vedno uporabili le pšenično moko, tudi iz drugih mok lahko naredimo odlične. Tokrat recept za palačinke z uporabo polnozrnate kamutove in ječmenove moke. Palačinke se prav lepo pečejo, skoraj tako kot bi bile narejene iz pšenične moke. So pa bolj polnega okusa in mogoče celo bolj zasitne.
Zakaj jesti ječmenovo in kamutovo moko? Ječmenova moka je bogata s kalijem, fosforjem, magnezijem, kalcijem, bakrom in selenom, zato je odlična za srce in ožilje. Deluje tudi protistresno in krepi imunski sistem. Kamut pa v primerjavi z drugimi mokami vsebuje več beljakovin, je bogat vir vitaminov B1,B2, B6, C, E in folne kisline. Ne povzroča alergij in je lahko prebavljivo žito.
No, zdaj na nazaj k receptu za kamutovo ječmenove palačinke.
Sestavine:
- 10 zvrhanih žlic polnozrnate kamutove moke
- 5 zvrhanih žlic polnozrnate ječmenove moke
- 1 liter mleka
- 3 jajca
- ščep soli
Postopek:
- Vse sestavine z mešalnikom dobro razmešamo. Pustimo stati vsaj eno uro, da se sestavine med seboj dobro povežejo.
- Zgrejemo ponev in spečemo kot običajne palačinke. Če imamo dobro ponev, potem jo namažemo z maščobo samo na začetku, vse ostale palačinke pa pečemo brez dodajanja maščobe.
- Namažemo z namazom po izbiri, za ščepec zdravja pa palačinke lahko potresete tudi z oluščenimi konopljinimi semeni.