![[recept] Vložena mešana solata](http://www.kmetijaklepec.si/cdn/shop/articles/480_480_mesana_solata_foodstyling_feb17_2372_{width}x.jpg?v=1486332415)
[recept] Vložena mešana solata
Še je čas, da si pripravimo okusno mešano solato za ozimnico. Spodnje količine so zapisane okvirno, prav nič narobe ne bo, če bo v solati npr. več fižola, če jedcem tako paše. Solata po tem receptu je pri nas pozimi velikokrat na jedilniku.
Sestavine:
- 3 kg fižola
- 2 kg sveže paprike
- 3 kg paradižnika
- 10 glavic čebule
- 3 dcl olja
- 2 dcl kisa za vlaganje
- 50 g soli
- 50 g sladkorja
Postopek:
- Čebulo očistimo in sesekljamo. Enako naredimo s papriko. Paradižnik očistimo in narežemo na večje kocke. Fižol skuhamo.
- V večji posodi segrejemo olje in prepražimo čebulo. Dodamo papriko in pražimo toliko časa, da se vsa omehča.
- Dodamo narezan paradižnik in kis, sladkor ter sol, na koncu še kuhan fižol.
- Prevrejemo. Po okusu dodamo še soli ali kisa.
- Solato takoj spravimo v čiste kozarce za vlaganje in zapremo s čistimi pokrovi. Pokrijemo z debelo odejo in pustimo 24 ur, da se ohladi.
Komentarji
![Mojca Klepec](http://www.gravatar.com/avatar/15e399a9a6f6561ce38d0ee411103869?d=https://www.kmetijaklepec.si/cdn/shop/t/6/assets/gravatar_def.png?v=88102738759918605921539811029)
To solato sem nardila lani in se mi je polovica kozarcev pokvarila.
Bi mogoče na vrh polila z oljem?
![Mojca Klepec](http://www.gravatar.com/avatar/b1b6c3ea379b3e3d65570f50c752b82e?d=https://www.kmetijaklepec.si/cdn/shop/t/6/assets/gravatar_def.png?v=88102738759918605921539811029)
Jaz fižol vložim v slanico. Skuham večji lonec fižola, solim ga po okusu. Še vročega nadevam v čiste in ogrete kozarce. Dobro zaprem in jih za 10 minut postavim v pečico ogreto na 110 stopinj. Po 10 minutah jo ugasnem in kozarce pustim v njej do drugega dne, da se ohladijo. Tak fižol uporabim za razne solate in tudi juhe.
![Mojca Klepec](http://www.gravatar.com/avatar/b02fe6b2e7be4dffc19ed335eef3719a?d=https://www.kmetijaklepec.si/cdn/shop/t/6/assets/gravatar_def.png?v=88102738759918605921539811029)
Pozdravljeni,
navdušena sem nad vašimi izdelki, zdaj se navdušujem še nad recepti… imam pa dve vprašanji:
- ali je fižol svež ali posušen in nato skuhan
- ali fižol takole vložen ne zavre
Namreč sama sem že iskala način za vlaganje fižola, pa ne gre – morda je tu razlika, ker je dodan kis in ostale sestavine. Hvala za odgovor…