Hitro pripravljeni, okusni, narejeni iz odličnih sestavin. Ajdovi krekerji teknejo v avtu, na kavču ali v družbi s kakšnim namazom. Narejeni s kaljeno ajdovo moko in ajdovimi hrustavčki, krekerji rešijo situacijo, ko si zaželiš hitro malico ali pa le prigrizek.
Sestavine:
- 130g kaljene polnozrnate ajdove moke
- 75g bučnih semen
- 75g sončničnih semen
- 45g chia semen
- 40g lanenih semen + 4 žlice mletih lanenih semen
- 80g ajdovih hrustavčkov (praženi ali presni, lahko kombinacija obeh 1:1)
- 240ml vode
Začimbe:
- 1 čž čebule v prahu
- ½ čž česna v prahu
- 1 čž origana
- 3 čž kvasnih kosmičev (opcijsko)
- ½ čž soli
Postopek:
- Čez noč namoči sončnična in bučna semena. V eni skodelici zmešaj chia semena z vodo (dobro premešaj) in jih pusti stati čez noč (ali vsaj za 15 do 30 min), da semena absorbirajo vso vodo.
- Postopek priprave krekerjev je res preprost. V večji posodi zmešaj vse sestavine ter počakaj 10-15 min, da se vse sestavine med sabo dobro povežejo.
- V večji pekač položi peki papir in nanj v tankem sloju nanesi maso za krekerje. Mase za krekerje je dovolj za dva klasična pekača.
- Krekerje pečeš 30-35 minut na 160°C.
- Ko so pečeni, počakaj, da se ohladijo. Nareži jih na poljubne oblike in velikosti (trikotnike, kvadrate). Odlično se obnesejo kot prigrizek/malica v kombinaciji z različnimi namazi.