[recept] Pirina solata z lubenico in feta sirom

[recept] Pirina solata z lubenico in feta sirom

Solata z lubenico, feto in pirinem zrnjem

Osvežujoča, nasitna in okusna solata. Lahko je pozno popoldanska malica ali pa zajtrk. Solata je odlična kombinacija dobro ohlajene lubenice, feta sira in kuhanega pirinega ali kamutovega zrnja. Sestavine prej dobro ohladimo in takoj postrežemo.

Pirina solata seveda najbolj tekne s pogledom na morje ali na Kolpo, odlična pa je tudi za obujanje spominov na vroče poletne dni.

 Sestavine:

  • 150 g kuhane pire v zrnju ali kamuta v zrnju
  • 4 večji kosi dobro ohlajene lubenice
  • 100 g feta sira
  • šopek metinih listov
  • 3 žlice balzamičnega kisa
  • 3 žlice olivnega ali lanenega olja
  • sol in poper po okusu

Količin v receptu se seveda ni treba držati kot pijanec plota. Če želimo bolj osvežujočo različico, narežemo več lubenice, če nam odlično tekne feta sir, si ga privoščimo v nekoliko večjih količinah. Pripravimo si pirino ali kamutovo solato po svojem okusu.

Postopek:

  1. Zrnje pire ali kamuta čez noč namočimo in kuhamo v trikratni količini osoljene vode. Kuhamo približno 30 minut. Ohladimo.
  2. V posodi zmešamo narezano lubenico, ohlajeno pirino ali kamutovo zrnje, narezan feta sir in metine liste. Prelijemo z balzamičnim kisom in olivnim oljem ter po okusu dodamo sol in poper. Na hitro premešamo in takoj postrežemo.
  3. Dober tek.

Pirina solata z lubenico in feta sirom Pirina solata z lubenico in feto

 

 Kamut v zrnju

SaveSaveSaveSaveSaveSave