Včasih zapaše sladko. In včasih pač ni volje ali časa za pečenje piškotov doma. Tako je bilo nekaj časa na polici vedno kakšen zavitek ameriških piškotov s čokolado. Z velikimi koščki čokolade. In potem je prišel tak deževen dan, ko se je pečica prižgala kar sama od sebe. Ker pač, če že jemo piškote, potem hočemo jesti takšne, ki so vredni greha. Nabiti s čokolado in polnega okusa.
Ker gre za ameriške piškote, smo našli pravi ameriški recept in ga malo prilagodili. Bele pšenične moke pri naši hiši namreč nimamo najrajši, zato smo uporabili polnozrnato ječmenovo in rženo. Prvič in drugič in tretjič, ker smo piškote v razmiku enega tedna naredili večkrat. Pa ne samo v namene testiranja, da bo jasno. V piškotih lahko seveda uporabimo tudi belo moko, a nam je okus ržene in ječmenove prav posebej všeč.
Ko je bil recept že večkrat preizkušen, smo jih naredili tudi za družinsko praznovanje rojstnega dneva. Tako velike, da je izgledalo kot da bo vsak imel en čokoladni piškot namesto malice. Bilo nas je 25 in ravno toliko tudi piškotov. Tik preden so gostje začeli prihajati, smo se začeli spraševati, če bi mogoče morali narediti dvojno maso piškotov, ker resnici na ljubo, en piškot na osebo ni ravno veliko, kajne! Potem smo se tolažili, da je še drugih vrst piškotov in obilo druge hrane. No, a vseeno se je potem izkazalo, da so si nekateri ta piškot s koščki čokolade skrili kar v prtiček. Za vsak slučaj.
Sestavine:
- 155 g masla
- 200 g belega sladkorja
- 120 g rjavega sladkorja
- 2 vanilijeva sladkorja
- 2 jajca
- 440 g polnozrnate ržene ali ječmenove moke
- 1 čajna žlička sode bikarbone
- ščepec soli
- 300 g nasekljane čokolade
Postopek:
- Pečico segrejemo na 180 °C.
- Maslo raztopimo, da je skoraj v celoti tekoče.
- Obe vrsti sladkorja in maslo z mešalnikom mešamo toliko časa, da postane zmes kremasta. Dodamo vanilijo in obe jajci, zmanjšamo hitrost mešanja in res na hitro premešamo.
- Dodamo moko, sodo bikarbono in ščepec soli. Nastalo bo zrnasto testo, ki ga z rokami oblikujemo v enotno maso. Dodamo na koščke narezano čokolado. Lahko uporabimo tudi čokoladne kapljice, čeprav so nam všeč posebno veliki koščki čokolade.
- Oblikujemo kroglice, ki jih nekoliko sploščene odlagamo na pekač. Pečemo 9 do 11 minut. Pozor; piškote vzamemo iz pečice še preden se obarvajo rjavo. Izgledalo bo, da še niso pečeni, v sredini nekoliko mehki. Brez skrbi, ko se bodo ohladili, bodo ravno pravšnji.
- Pred serviranjem vsaj malo ohladimo.
Recept je povzet po blogu Pinch of Yum. Dober tek!