Pride takšen dan, recimo kakšna nedelja, ko je jutranji ritem bolj počasen, umirjen in sproščujoč. Takšen dan, ko ne potrebujemo ravno ajdovih žgancev z ocvirki, da bi nas držali cel dopoldan pokonci med težkim delom. Ga ni lepšega, kakor če na takšno nedeljsko jutro iz pečice zadiši po hrustljavih lešnikih in pečenih borovnicah.
Sestavine niso nobena znanstvena fantastika, zajtrk pa je dobrodošla popestritev jedilnika. Upamo, da bo teknil, nam je vsekakor!
Sestavine:
- 400 g borovnic (svežih ali zmrznjenih)
- 175 g domačih kosmičev (ovsenih, pirinih ali rženih ali pa vsakih po malo)
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- 1/2 čajne žličke mletega ingverja
- ščepec soli
- 2 jajca
- 500 ml mleka
- vanilijev sladkor
- žlica meda
- 1 žlica kokosovega olja ali masla
- 80 g bučnih semen
- 80 g lešnikov
Postopek:
- Pečico segrejemo na 190 °C in namastimo pekač dimenzije 20 x 25 cm. Po pekaču razporedimo borovnice.
- V večji posodi premešamo kosmiče, pecilni prašek, ingver in sol. Mešanico razporedimo po borovnicah.
- Razbijemo in zmešamo jajca in mleko ter vanilijev sladkor. Prelijemo po pekaču, tako da je mešanica s kosmiči enakomerno namočena.
- Za hrustljavo zgornjo plast s prsti zmešamo bučna semena, lešnike, kokosovo olje in med, tako da so semena in lešniki dobro prekriti. Razporedimo na pekač.
- Pečemo 35 minut oz. toliko, da semena in lešniki rahko porjavijo.
- Pred serviranjem vsaj malo ohladimo.
Recept je povzet po knjigi The Green Kitchen, avtorja David Frenkiel & Luise Vindahl, ki sta tudi avtorja bloga The Green Kitchen Stories. Dober tek!