Energijske kroglice so hitro narejene in so odlične kot prigrizek za lačne želodčke na sprehodu ali na poti. Glavna sestavina je tsampa, ki jo sicer navadno pripravimo kot hitri zajtrk ali malico, več o tem najdeš v receptu ekspresni otroški zajtrk s tsampo.
Sicer pa je tsampa pražena ječmenova moka, ki jo po posebnem postopku pripravimo kar na kmetiji in to iz ječmena, ki je zrasel na poljih ob Kolpi v Beli krajini. Nobena eksotična pogruntavščina torej, le nenavadno ime. Tsampa je namreč tradicionalna jed tibetantskih menihov in ena izmed prvih instant jedi na svetu. Spodaj pa recept za kroglice, pripravijo se hitro, pojejo pa prav tako :-)
Kroglice z orehi in in cimetom
Sestavine:
- 80 g tsampe
- 50 g mletih orehov
- 80 g rozin
- 3 žlice stopljenega masla
- 2 žlice meda
- ščepec cimeta (+ cimet v katerega povaljaš kroglice)
- ščepec soli
- približno 100 ml vode
Kroglice z borovnicami
Sestavine:
- 80 g tsampe
- 100 g zamrzznjenih borovnic
- 3 žlice stopljenega masla
- 2 žlice meda
- ščepec soli
Limonine kroglice
Sestavine:
- 120 g tsampe
- 10 g kokosove moke
- 50 g kokosovega olja
- 3 žlice meda
- iztisnjen sok 2 limon
- ščepec soli
- približno 50 ml vode
Postopek:
- Vse sestavine dobro premešaš, najboljše v mikserju ali blenderju. Po potrebi dodaš še več vode, da se kroglice lepo oblikujejo.
- Kroglice povaljaš v cimet, kokos, kakav ali obliješ z belo čokolado.