Zdrav in hitro pripravljen zajtrk za dojenčke in malčke
Čokolešnik, čokolino, keksolino in kar je še takšnih sladkolinotov - ste vedeli, da je v njih okrog 40% sladkorja? Zakaj bi otroški imunski sistem obremenjevali s takšno količino sladkorja?
Ne samo pripravljene kašice za otroke, tudi ostale trgovinske žitne kašice po tej raziskavi niso idealne za prehrano otrok, saj vsebujejo preveč sladkorja in preveč aditivov.
Saj vemo, včasih se zgodi življenje in kljub najboljšim nameram mora biti obrok na mizi v nekaj minutah. Naj bo zdrav ali ne.
Zato smo tukaj na enem mestu zbrali in testirali različne recepte za doma narejene otroške kašice. Nekateri recepti so s kmetije, druge smo poiskali, testirali, nekoliko prilagodili in navedli vir. Sestavine, ki jih nismo poznali oz. jih ne poznajo v lokalnih trgovinah, smo večinoma izpustili.
Imeli smo najbolj strogo komisijo, kar jih svet pozna - naše otroke, ki so testirali vsakega izmed spodnjih receptov.
Iskreno upamo, da vam bodo spodnji recepti in komentarji poleg njih v pomoč pri pripravi raznolike prehrane! Če pa doma pripravljate kakšno čisto svojo kombinacijo, nam jo prosim zaupajte v komentarju, bomo zelo veseli!
Recepti za kašice z ovsenimi kosmiči
Predstavljamo tri načine priprave otroške kašice z ovsenimi kosmiči. V enem receptu kosmiče kuhamo, v enem najprej naredimo suho zmes, ki jo prelijemo s toplo tekočino, v tretjem receptu pa kosmiče in druge sestavine zmeljemo v blenderju skupaj s toplim mlekom.
*****ovseni kosmiči + datlji + lešniki + kakav v prahu
(vir osnovne različice recepta za zdrav čokolešnik)
Sestavine:
- 200 g ovsenih kosmičev
- 150g mletih lešnikov
- 3 žlice kakava
- 5 datljev
Postopek:
- Datljem odstranimo koščico in jih za vsaj 15 min namočimo v toplo vodo. Najboljše se obnesejo sveži Medjool datlji. Če uporabljamo suhe datlje, jih namočimo za nekoliko dlje časa. Preden jih dodamo v blender ali multipraktik, jih narežemo na manjše kose, sploh če je aparat nekoliko manj zmogljiv.
- Domače ovsene kosmiče, lešnike, kakav v prahu in narezane ter namočene datlje dodamo v multipraktik ali blender in mešamo toliko časa, da nastane drobno zmleta zmes.
- Po želji dodajte ščepec soli oz. več datljev, če ste bolj sladkosnedi.
Poskrbite, da boste z blenderjem mešali toliko časa, da bo mešanica postala res drobno mleta. V nasprotnem primeru bo kašica imela bolj grobo strukturo in bo zahtevala več žvečenja.
****ovseni kosmiči + lešniki + datlji + kakav v prahu + lanena semena + sol
(vir osnovne različice recepta za domačo kašico)
Sestavine:
- 60 g ovsenih kosmičev
- 100 g mletih lešnikov
- 20 g kakava
- 6 datljev
- 15 g lanenih semen
- ščepec soli
Postopek:
- Vse sestavine skupaj s tekočino dodamo v blender in zmešamo ter takoj postrežemo.
Edina pomanjkljivost je v tem, da je treba domačo mešanico za čokolešnik vsakič posebej pripraviti sproti. Sledi čiščenje multipraktika ali blenderja. Če kateri izmed otrok spi, je treba pač z blendarjem iti v klet ali na balkon.
****mleti ovseni kosmiči + lešniki + čokolada
(vir osnovne različice recepta za domači čokolešnik)
Sestavine:
- 200 ml mleka
- 50 g ovsenih kosmičev
- 25 g čokolade
- 20 g mletih lešnikov
- ščepec soli
Postopek:
- Ovsene kosmiče zmeljemo z blenderjem ali multipraktikom. Tako pride končna struktura bolj gladka. Ni pa nujno, če uporabimo cele kosmiče, bo struktura pač bolj groba.
- Mleko zavremo in dodamo koščke čokolade, lešnike in ovsene kosmiče. Mešamo in na hitro kuhamo, kakšna minuta je povsem dovolj. Odstavimo in pokrijemo ravno toliko, da zberemo jedce okoli mize.
Recepti za otroške kašice s pirinim zdrobom
****pirin zdrob + temna čokolada
(vir osnovne različice recepta za homemade čokolino)
Sestavine:
- 60 g pirinega zdroba
- 40 g čokolade
Postopek:
- Ta recept je zelo enostaven za pripravo, k pirinem zdrobu dodate le nekaj koščkov temne čokolade in zdrob kuhate kot običajno. Ker mešanica pride temna, izgleda kot čokolino.
****pirin zdrob + kakav + mleti lešniki
(vir osnovne različice recepta za homemade čokolešnik)
Sestavine:
- 60 g pirinega zdroba
- 5 g kakava
- 20 g mletih lešnikov
Postopek:
- Še en enostaven recept za doma narejeno otroško kašico, le da v tem ni nobenega sladila, zgolj pirin zdrob, kakav in mleti lešniki.
****pirin zdrob + kokosova moka + kakav v prahu + nekaj koščkov čokolade + sol
(vir osnovne različice recepta za domač čokolino)
Sestavine:
- 50 g pirinega zdroba
- 300 ml mleka
- 15 g kokosove moke
- 10 g kakava v prahu
- 25 g mlečne čokolade
- ščepec soli
Postopek:
- Pirin zdrob zakuhamo kot običajno in dodamo kakav, čokolado in kokos.
V receptu je precej kokosa, zato domač čokolino po tem receptu zahteva nekoliko več zvečenja.
Tsampa kot nadomestek instant otroških kašic
Več načinov priprave tsampe navajamo že v tem receptu. Uporabite tisti dodatek, ki je vašemu otroku že sicer najbolj všeč. Ščepec soli poudari okus, suho sadje doda sladki okus. S kakavom ali koščkom temne čokolade navadno ne morete zgrešiti.
Tsampa je že toplotno obdelana in fino zmleta. Zato za pripravo ne potrebujete niti blenderja niti kuhanja. Naši otroci imajo radi tsampo v kombinaciji z mletimi lešniki in kakavom, všeč pa jim je tudi kombinacija s svežimi borovnicami, jagodami ali malinami.
Na kmetiji smo pripravili tudi že različne kombinacije, ki jih zdaj lahko kupite posamezno:
Recept za domač otroški zajtrk s proseno kašo
**** prosena kaša + čokolada + kokosova moka + lešniki
(vir osnovne različice recepta za domači čokolino)
Sestavine:
- 300 ml mleka
- 100 g prosene kaše
- 50 g čokolade
- 20 g kokosove moke
- 100 g mletih lešnikov
Postopek:
- Proseno kašo skuhamo v mleku in kuhano kašo nekoliko ohladimo.
- Uporabimo blender ali multipraktik in vanj poleg kuhane prosene kaše dodamo še čokolado, kokos in lešnike. Miksamo vsaj 3 minute, da zmes postane povsem kremasta.
Tako narejen domači čokolino je polnega okusa in zelo nasiten.
Recept za presni čokolešnik z ajdovo kašo
**** lanena semena + ajdova kaša + kokosova moka + kakav v prahu
(vir osnovne različice recepta za presni čokolešnik)
Sestavine:
- 70 g lanenih semen
- 60 g ovsenih kosmičev ali namočene ajdove kaše
- 20 g kokosove moke
- 25 g kakava
- 3 datlji
Postopek:
- Če uporabimo ajdovo kašo, jo namočimo vsaj čez noč in potem pred uporabo osušimo. Še boljše je, če uporabimo postopek opisan v članku o kaljenju ajde. Dovolj je, da kalček zgolj pokuka iz semena.
- Vse sestavine v blenderju ali kavnem mlinčku dobro zmeljemo in zmešamo v enotno mešanico.
- Ko želimo jesti, mešanico samo prelijemo s poljubno toplo tekočino in premešamo.
Še nekaj misli in opomb ob pripravi domačih otroških kašic
Testirali smo še nekaj drugih receptov, vendar nam njihova priprava oz. okus ni bil všeč, zato jih tukaj nismo zajeli.
Sestavine, ki jih nismo znali prebrati oz. poimenovati, smo pri testiranju izpustili oz. prilagodili.
Uporaba sladila
Večina receptov priporoča uporabo svežih medjool datljev. Čeprav je tudi nam zelo všeč njihov okus, vseeno veliko raje uporabljamo lokalne sestavine.
Vendar pa meda v teh receptih nismo uporabljali, saj vsi predvidevajo, da jih zalijete z vročo tekočino. Dobro pa vemo, da meda ni priporočljivo pregrevati, med drugim postane s segrevanjem mnogo težje prebavljiv. Več o razlogih zakaj pregrevanje ni priporočljivo lahko preberete v tem članku.
Vseeno pa lahko doma pripravljene otroške kašice prilagodite po svojem okusu tako, da sladilo dodate šele na krožniku, ko ste kašico že prelili z vročo tekočino. Na tak način meda namreč ne boste preveč segrevali.
Nasvet za malce bolj izbirčne jedce, navajene trgovinskih kašic
Če je vaš vaš otrok že večji in kljub vsemu še vedno najbolj obožuje čokolino oz. čokolešnik ali katero izmed variant te kašice za otroke, lahko za začetek uporabite tudi manjši trik. Manjšo količino doma narejene kašice, ki ste jo naredili po enem od zgornjih receptov, zmešajte s čokolinotom kar v originalni embalaži. Postopoma delež domačega čokolina povečujte.
Je pa seveda res, da nobena izmed doma narejenih kašic ne vsebuje ojačevalcev okusa, emulgatorjev in arom, ki jih sicer dodajajo v industrijsko pripravljeno hrano za otroke. Če se je vaš otrok do zdaj prehranjeval predvsem s to vrsto prehrane, bodo morale biti spremembe bolj postopne.
P.S. Hoteli smo poslikati tudi vse kašice eno ob drugi, pa smo imeli preveč zavzete pomočnike, ki so sproti testirali domače otroške kašice. Receptov, ki so jih zavrnili, nismo vključili v ta seznam :-).
Jaa, recepti delujejo odlično. Sem se kar precej časa zadržala na vaši spletni strani in komaj čakam, da grem v nabavo na vašo kmetijo 😊
Pozdravljeni!
Pravkar sem si ogledala vaše recepte za doma pripravljene kašice.
Sprva sem hotela le preveriti, koliko stane tsampa, potem pa so me prevzele natipkane vrtstice…
Tako prikupnih zapisov receptov pa še ne!😊
Hvala za polepšan dan, naročilo sledi kmalu!
Lep pozdrav,
Špela